Volledig scherm
Sjinkie Knegt © EPA

Oppermachtige Knegt Europees kampioen shorttrack

Er is geen enkele twijfel over wie de beste Europese shorttracker op dit moment is. Sjinkie Knegt is op imponerende wijze Europees kampioen. De Fries won na de 1.500 en 500 meter ook zijn derde afstand, de 1.000 meter, in Dresden en is in het allroundklassement niet meer te achterhalen.

Voor de punten voor het allroundklassement, de in de shorttrackwereld zwaarst tellende titel van dit evenement, hoefde Knegt al niet eens zijn best meer te doen tijdens de finale van de 1000 meter. Maar daar maalde de Fries niet om. Met buitengewoon machtsvertoon ging hij buitenom langs bij voormalig Europees kampioen Semen Elistratov en won met meters voorsprong. ,,De finale was perfect", zei Knegt na afloop voor de camera van de NOS. ,,In de halve finale maakte ik nog wat foutjes maar nu ging het een stuk beter."

In de superfinale hielp Knegt zijn trainingsmaatje, de Israëliër Vladislav Bykanov, aan de overwinning en aan de tweede plek in het eindklassement. Knegt zelf eindigde als vijfde in de superfinale. 

Uiteindelijk veroverde Knegt ook zijn vijfde titel. Met de Nederlandse aflossingsploeg pakte hij het goud.

Schulting

Suzanne Schulting pakte het zilver op de 1.000 meter. De Nederlandse kwam twee honderdsten na de Europees kampioene van vorig jaar, Arianna Fontana, over de finish.

Fontana veroverde ook het algemeen klassement en is dus opnieuw Europees kampioen. Schulting eindigt als vierde. Door haar derde plaats in de superfinale over 3000 meter zakte Schulting een plaats in het eindklassement. Yara van Kerkhof eindigt als vijfde en Lara van Ruijven is achtste.

Volledig scherm
Suzanne Schulting © Ronald Hoogendoorn