Volledig scherm
Dominik Paris © AP

Paris verrast met goud op super-G bij WK skiën

Dominik Paris heeft bij de wereldkampioenschappen ski verrassend het goud veroverd op de super-G. In het Zweedse Åre kwam Paris na 1.24,20 over de finishstreep.

De Italiaan bleef zowel de Fransman Johan Clarey als de Oostenrijker Vincent Kriechmayr negen honderdsten voor. Clarey en Kriechmayr kregen allebei de zilveren medaille. De Nederlander Maarten Meiners eindigde met een tijd van 1.26,39 op de 31ste plaats.

Olympisch kampioen Matthias Mayer dook bij de tweede tijdswaarneming onder de tijd van Paris maar gleed aan de verkeerde kant langs het volgende poortje.

Paris staat derde in de wereldbekerstand. De nummer twee Clarey en de leider Kriechmayer beten zich stuk op de tijd van de 29-jarige Italiaan.

Paris pakte eerder zilver op de afdaling op de WK van 2013 in het Oostenrijkse Schladming.

De Noor Aksel Lund Svindal, die na de WK stopt, noteerde een tijd van 1.25,12. Voor de 36-jarige olympisch kampioen super-G van 2010 betekende dat de zestiende plaats. Svindals landgenoot Kjetil Jansrud won brons op de Spelen van 2018 en zilver op de WK van twee jaar geleden. Hij skiede woensdag met twee gebroken botjes in zijn linkerhand naar een tijd van 1.25,38 (de 22e plaats).

Erik Guay veroverde bij de vorige WK in Sankt Moritz (2017) de wereldtitel op de super-G. De Canadees zette in november vorig jaar een punt achter zijn loopbaan.

Volledig scherm
© Getty Images

Op de WK staan bij de mannen zaterdag de afdaling op het programma. Maandag volgt de combinatie en daarna komen nog de reuzenslalom en de slalom. De 26-jarige Meiners hoopt zich in Åre nog te kwalificeren voor de finale van de reuzenslalom op 15 februari.