Volledig scherm
Ireen Wüst (rechts), Antoinette de Jong (links) en Melissa Wijfje. © BSR Agency

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada. Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Rusland, de winnaar vorige maand in Polen met Nederland ook als tweede, pakte op ruime afstand (4,1) brons. Olympisch en wereldkampioen Japan trad met een B-team aan en werd achtste. Ivanie Blondin pakte haar derde gouden medaille in Nur-Sultan. De 29-jarige Canadese zegevierde eerder verrassend op de 5000 meter en 1500 meter.

Wüst verbaasde zich in Kazachstan nog wel over het wedstrijdschema. De vijfvoudig olympisch kampioene sprak van een ongelukkige combinatie met de 1500 meter en de ploegachtervolging op dezelfde dag. Volgens Wüst is een combinatie van de 1000 meter en de teamsprint op dezelfde dag minder zwaar voor de schaatsers, waardoor de 1500 meter dan zonder een andere race op de dag kan worden afgewerkt.