Volledig scherm
Irene Schouten ontvangt de felicitaties van Claudia Pechstein. © AP

Schouten superieur naar wereldtitel op massastart

Irene Schouten heeft op indrukwekkende wijze de wereldtitel op de massastart gepakt. De Nederlandse deed dat eerder in 2015, toen het onderdeel voor het eerst op de kalender stond.

Melissa Wijfje zette haar ploeggenote twee ronden voor de finish perfect af voor de zege. In een lange sprint liet Schouten vervolgens de Canadese Ivanie Blondin, winnares in 2016, ruim achter zich. Het brons ging naar Elizaveta Kazelina uit Rusland.

Schouten won in 2015 haar eerste wereldtitel op dit teamonderdeel dat in dat jaar voor de eerste keer op het WK-programma stond. Bij de Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea behaalde ze brons op dit nummer.

Schouten hield zich met Melissa Wijfje in het begin van de race rustig. Wijfje reed af en toe een gaatje dicht om het peloton bijeen te houden. Ook deed ze wat kopwerk om ontsnappingspogingen te frustreren. Alles stond aan Nederlandse kant in het teken van een massasprint waarin Schouten dan zou moeten toeslaan. Die tactiek van de nieuwe bondscoach Jan Coopmans slaagde in alle opzichten.

De 26-jarige stayer uit Andijk bekroont met haar nieuwe wereldtitel een topseizoen. Vooral in het marathonschaatsen is ze vrijwel ongenaakbaar, met onder meer zes overwinningen in de KPN Marathon Cup, de Nederlandse titel op de massastart en de zege bij de NK marathonschaatsen op kunstijs.

In de wereldbeker kwam Schouten dit seizoen opvallend genoeg drie keer niet tot winst (twee keer zilver) op de massastart. Die ontbrekende internationale triomf maakte ze in Inzell volledig goed.

Bij de mannen prolongeerde de Amerikaan Joey Mantia de wereldtitel. Douwe de Vries en Chris Huizinga vielen buiten de top tien.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
New world champion Netherlands' Irene Schouten celebrates as she crosses the finish line ahead of Canada's Ivanie Blondin during the women's mass start race at the ISU single distance Speedskating World Championships in Inzell, Germany, Sunday, Feb. 10, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) © AP