Volledig scherm
Suzanne Schulting. © thymen stolk

Schulting naast podium op 1000 meter in Shanghai

Suzanne Schulting is vandaag bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Shanghai als vijfde geëindigd in de finale van de 1000 meter. 

De 20-jarige Nederlandse kon in de slotfase van de finale de sprong naar de medailles niet meer maken. De zege ging naar de Canadese Kim Boutin die haar landgenote Marianne St-Gelais voorbleef. Het brons was voor de Italiaanse Arianna Fontana.

Schulting nam nog wel vroeg de leiding in de finale, maar een dubbele aanval van de twee Canadese shorttracksters wierp haar terug naar achteren. Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven werden eerder in de kwartfinales uitgeschakeld.

Bij de mannen ging de zege op de 1000 meter naar de Chinees Wu Dajing. De Nederlandse shorttrackers wisten zich niet voor de finales te plaatsen. Sjinkie Knegt had al in de voorronde een straf gekregen.

De Amerikaanse shorttrackers zorgden voor een sensatie door op de 5000 meter relay het wereldrecord te verbeteren. Thomas Insuk Hong, J.R. Celski, John-Henry Krueger en Keith Carroll zetten 6.29,052 op de klok en waren daarmee ruim sneller dan de 6:30.958 van Canada uit 2012. Het Nederlands kwartet was vrijdag in de voorronde derde geworden en uitgeschakeld voor de halve finales.

De zege in de aflossing bij de vrouwen ging naar de shorttracksters uit Zuid-Korea die nipt China en Italië voorbleven. Het Nederlandse team was in de halve finale tegen een straf opgelopen en mocht niet meer uitkomen in de finales.