Volledig scherm
Suzanne Schulting in actie in Dresden. © AP

Shorttracksters de beste op aflossing, ook goud voor Schulting

De Nederlandse shorttracksters hebben bij de wereldbekerwedstrijden van Dresden de aflossing gewonnen. Dat deden Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries door China en Japan achter zich te houden. Zuid-Korea was door een val van een van de rijdsters onderweg uitgeschakeld.

De zege volgde kort nadat Schulting individueel al het goud had gepakt op de tweede 1500 meter. De Groningse had zaterdag op de 1000 meter, de afstand waarop ze olympisch en wereldkampioene is, nog genoegen moeten nemen met het brons. Schulting hield in de finale van de 1500 meter de Russische Sofia Prosvirnova en de Française Tifany Huot-Marchand achter zich. Selma Poutsma schaatste in de B-finale naar de derde plaats.

Itzhak de Laat, Melle van ‘t Wout, Daan Breeuwsma en Sven Roes eindigden op de aflossing bij de mannen als derde achter Zuid-Korea en Rusland. De Nederlanders hielden China achter zich.

Van Ruijven had ook al een medaille op zak toen ze voor de aflossingsfinale aantrad. Ze veroverde het brons op de 500 meter. In een spannende finale bleven de Canadese Kim Boutin (goud) en de Chinese Qu Chunyu Van Ruijven net voor. Bij de mannen was er verrassend brons voor Van ‘t Wout. Na bestudering van de videobeelden werd de Zuid-Koreaan Hwang Dae Heon uit de uitslag geschrapt en pakte Van ‘t Wout zijn eerste individuele wereldbekermedaille ooit.

Zaterdag pakte wereldbekerdebutant Roes al zilver op de eerste 1500 meter. In elk wereldbekerweekeinde is er één afstand die twee keer op het programma staat. Schulting liet de eerste 1500 meter lopen. Volgende week is in Dordrecht de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.