Volledig scherm
Sjinkie Knegt (links) klopt Vicor An. © EPA

Sjinkie Knegt ook Europees kampioen op 500 meter

Sjinkie Knegt heeft bij de EK shorttrack in Dresden ook de 500 meter winnend afgesloten. De 28-jarige Fries liet zich in de finale niet verrassen. 

Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © EPA

Hij pakte vanaf de start de leidende positie en bleef tot het einde van de race aan kop rijden. In de eindsprint wist Knegt nog net de laatste aanval van de befaamde Rus Victor An te pareren. Achter de geboren Zuid-Koreaan eindigde de Fransman Sebastien Lepape op de derde plek.

Knegt schreef eerder op de dag ook al de 1500 meter op zijn naam. Met de maximale score van 68 punten gaat hij na twee afstanden royaal aan de leiding in het klassement. Zondag staan nog de 1000 meter en de 3000 meter op het programma. Ook wordt dan de finale van de aflossing afgewerkt.

In de B-finale van de 500 meter kwam Itzhak de Laat als tweede over de finish. In het klassement staat hij negende. Daan Breeuwsma bezet de achttiende plek in de algemene rangschikking na twee afstanden.

Volledig scherm
Sjinkie Knegt: wéér goud! © EPA

Knegt, tweevoudig Europees kampioen, keek met een voldaan gevoel terug op zijn bekeken optreden in de finale van de 500 meter.

,,Ik heb de hele race de rest mooi achter mij kunnen houden'', liet hij bij de NOS weten. ,,Ik reed bewust de eerste drie rondjes aan kop om daarna in de laatste twee rondjes vol gas te kunnen geven. Met Victor An moet je altijd rekening houden. Als je er meteen vol invliegt, komt hij er vaak daarna redelijk makkelijk langs. An heeft al zijn zinnen gezet op de olympische 500 meter in Zuid-Korea. Dan is het toch wel mooi dat ik hem hier heb verslagen.''

Volledig scherm
© ANP

Lara van Ruijven kreeg een penalty aan haar broek in de finale op de 500 meter. Ze was de enige Nederlandse finaliste. Valcepina zegevierde, gevolgd door haar landgenote Arianna Fontana en de Russin Sofia Prosvirnova. Valcepina schreef eerder op de dag ook al de 1500 meter op haar naam. Ze leidt in het algemeen klassement na twee afstanden.

In de halve finale redde Schulting het niet, net als op de 1500 meter. Schulting, die zichtbaar gefrustreerd was na afloop, werd afgetroefd door Sofia Prosvirnova en Martina Valcepina. Op de 1500 meter liep ze al tegen een penalty aan. Van Ruijven redde het wel door als tweede te eindigen achter Arianna Fontana. Yara van Kerkhof finishte in die heat als derde en plaatste zich voor de B-finale. 

Van Ruijven hield gemengde gevoelens over aan haar gemiste medaille. ,,Het is zonde, maar het is niet anders. Ik was blij dat ik vanaf de vierde startplek in de laatste bocht toch nog de derde plaats kon afdwingen. Helaas keurde de jury mijn inhaalactie af. Maar ik ben toch tevreden over de manier waarop ik heb gereden. Bij de NK vorige week ging het niet zo lekker. Nu ben ik fitter en schaats ik beter. Dat is minstens zo belangrijk richting de Winterspelen volgende maand in Zuid-Korea als een EK-medaille.''

In de B-finale eindigde Suzanne Schulting als eerste en Yara van Kerkhof als tweede. In het algemeen klassement neemt Van Kerkhof als eerste Nederlandse de derde plek in. Schulting staat zesde en Van Ruijven achtste..