Volledig scherm
Winnaar Janine Smit temidden van Letitia de Jong (L) (tweede) en Jutta Leerdam (derde) tijdens de prijsuitreiking van de 500 meter op het NK Afstanden in Thialf. © ANP

Smit pakt nationale titel op 500 meter

Janine Smit heeft vandaag de 500 meter op de NK afstanden gewonnen. Met een tijd van 38.22 was zij de concurrentie te snel af en pakte zij haar eerste nationale titel.

,,Ongelooflijk, dit had ik niet verwacht. Ik wist dat ik goed was, had de hele nacht niet geslapen”, vertelt Smit bij de NOS. ,,Ik ben hier heel blij mee.”

Letitia de Jong, Nederlands kampioene op de sprintvierkamp, pakte zilver met een tijd van 38,31. Het brons was voor Jutta Leerdam, die finishte in 38,41. Sanneke de Neeling belandde met een tijd van 38,48 als nummer vier net naast het podium.

De top drie van het klassement plaatste zich voor de WK afstanden in februari in Inzell. De drie deelneemsters aan de EK sprint, komende maand in Collalbo, worden zondag na de 1000 meter bekend.

Volledig scherm
Janine Smit in actie op de 500 meter tijdens het NK Afstanden in Thialf. © ANP

Suzanne Schulting eindigde met een tijd van 39,25 op de vijftiende plaats. De olympisch kampioene shorttrack op de 1000 meter wil, als het zo uitkomt in haar programma, haar geluk af en toe op de langebaan beproeven. De 21-jarige blikvanger van Team IKO heeft zich eveneens voor de 1000 meter ingeschreven. Schulting won dit shorttrackseizoen al vier keer wereldbekergoud op individuele nummers.

Mede door het ontbreken van Jorien ter Mors, die door een knieblessure deze winter niet in actie komt, kunnen de veelal jeugdige Nederlandse sprintsters dit seizoen internationaal geen hoofdrol vervullen. Ter Mors was bij de NK afstanden titelhoudster op de 500, 1000 en 1500 meter.

Smit, die voor het gewest Friesland rijdt, behaalde drie jaar geleden al eens zilver op de 500 meter, achter de inmiddels gestopte Margot Boer. Bij haar debuut bij de WK afstanden kwam Smit daarna niet verder dan de achttiende plek. ,,Ik mik in Inzell op een plek in de top tien’', zei de Friezin na haar winnende tijd. ,,Ik zit nu bij een goed team waarin we elkaar voortdurend beter maken. Ik hoop nu ook internationaal langzaam naar boven te kruipen.’’