Volledig scherm
© ANP

Snel wint 500 meter, Bosker doet goede zaken

Tijmen Snel deed zijn naam eer aan, vanochtend bij de openingsafstand van de NK allround in Heerenveen. De Leidenaar won de 500 meter in 36,41. Achter hem deed Marcel Bosker goede zaken, door de tweede tijd te noteren in 36,73. Thomas Geerdinck (36,81) maakte het podium compleet.

Door Rik Spekenbrink

Bosker is bij afwezigheid van Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Douwe de Vries de grote favoriet voor de titel. De in Zwitserland geboren allrounder, die op jonge leeftijd naar Nederland emigreerde in de hoop profschaatser te kunnen worden, rijdt voor Team JustLease.nl.

Voorschot

Bij de vrouwen nam Annouk van der Weijden vanochtend in Thialf een voorschot op de Nederlandse allroundtitel. De rijdster van Team Plantina heeft normaal gesproken de 3 en 5 kilometer als sterkste afstanden, maar won de 500 meter. 

Ze klokte 40,02 en was daarmee Linda de Vries (40,05) en Aveline Hijlkema (40,57) te snel af. Van der Weijden, die zich op het Olympisch Kwalificatietoernooi plaatste voor de 5 kilometer, werd nog nooit Nederlands kampioen. Twee jaar geleden werd ze tweede.

Het NK allround moet het dit weekeinde doen zonder veel grote namen. Ireen Wüst kiest voor het sprinttoernooi, titelverdedigster Marije Joling is niet fit, Yvonne Nauta heeft zich ook afgemeld en Antoinette de Jong is - net als Wüst - al geplaatst voor de WK allround later dit jaar in Amsterdam en is ook niet van de partij.