Volledig scherm
Sang-wha Lee. © AP

Snelste schaatsster ooit op 500 meter houdt het voor gezien

De Zuid-Koreaanse schaatsster Sang-wha Lee keert niet meer terug op het ijs. De tweevoudig olympisch kampioene op de 500 meter (Vancouver 2010 en Sotsji 2014) kwam begin vorig jaar op de Olympische Spelen van Pyeongchang voor het laatst in actie. 

De snelste vrouw ter wereld op de 500 meter (36,36 seconden) probeerde sindsdien van alles om te herstellen van een blessure aan haar rechterknie. ,,Ik ben mijn gevoel voor snelheid verloren” zegt de 30-jarige Lee in Zuid-Koreaanse media. ‘’Ik heb er 1,5 jaar over gedaan om het terug te vinden. Maar het is voorbij.”

Op de Spelen in eigen land moest de Zuid-Koreaanse genoegen nemen met zilver, op gepaste afstand van Nao Kodaira. Het leidde tot tranen van verdriet bij de vrouw die jarenlang de 500 meter domineerde. Ze werd getroost door de Japanse winnares. Met de vlaggen van hun landen in hun armen schaatsten Lee en Kodaira daarna nog een rondje over de olympische baan van Gangneung.

Het wereldrecord van Lee, gereden op 16 november 2013, staat al ruim vijf jaar.

Volledig scherm
Sang-wha Lee. © EPA
Volledig scherm
Sang-wha Lee. © AFP
  1. Ter Mors zit na tegenslagen weer lekker in haar vel:  'Dat is mij heel wat waard’
    WK sprint

    Ter Mors zit na tegensla­gen weer lekker in haar vel: 'Dat is mij heel wat waard’

    Jorien ter Mors is ergens goed in waarin ze eigenlijk helemaal niet wil uitblinken: klimmen uit een (diep) dal. ,,Ja, wat dat betreft kun je me wel een ervaringsdeskundige noemen", zegt de drievoudig olympisch kampioene met de nodige zelfspot in Hamar, waar komend weekend de WK Allround & Sprint worden gehouden. ,,De laatste jaren heb ik dat helaas iets te veel moeten doen. Ik weet dus inmiddels wel hoe ik moet terugkomen na tegenslag."