Volledig scherm
Sven Kramer met de schaats-Oscar. © Pro Shots

Sven Kramer houdt schaats-Oscar nu zelf

Sven Kramer heeft vanmiddag voor de tweede keer in zijn carrière de prestigieuze Oscar Mathisen Award overhandigd gekregen. De prijs, ook wel de schaats-Oscar genoemd, wordt uitgereikt voor de meest bijzondere schaatsprestatie van het seizoen.

Kramer kreeg de onderscheiding voor zijn gouden race op de 10 kilometer bij de WK afstanden van 2017 in Zuid-Korea. Zijn winnende tijd was 12.38,89.

De prijs wordt sinds 1959 uitgereikt. De laatste Nederlander die won was Jorrit Bergsma in 2014. Hij volgde destijds Ireen Wüst op. Sven Kramer won eerder in 2007. De Amerikaan Eric Heiden kreeg de trofee het vaakst, vier keer. Ook Kees Verkerk en Ard Schenk wonnen de schaats-Oscar ooit twee keer.

Kramer was vereerd met de prijs. ,,Ik vind dit een van de mooiste schaatsprijzen. Mooier dan een World Cup. Gezien de geschiedenis maar ook vanwege het feit dat je hem krijgt op basis van één rit. En ik heb er toch 10 jaar over moeten doen om de tweede te winnen. De eerste heb ik weggegeven aan Arjan Bos, de directeur van TVM. Deze houd ik zelf.''

Volledig scherm
Sven Kramer. © Stephan Tellier