Volledig scherm
2Jorien ter Mors na de 1000 meter tijdens het WK Sprint. © ANP

Ter Mors: Medaille zou mooi cadeautje zijn

Na haar eerste 500 meter bij het WK sprint in Calgary (vijfde in 37,55) sprak Jorien ter Mors nog haar grote twijfel uit over haar vorm. ,,Ik wil wel meer, maar mijn lichaam wil het gewoon niet. Er zit niet meer in'', verzuchtte de Twentse schaatsster, die eerder dit seizoen twee keer door ziekte werd getroffen.

Tot haar grote blijdschap en opluchting bleek haar lijf nadien op de 1000 meter nog tot heel veel in staat. Met een tijd van 1,12,53 verbeterde ze haar eigen Nederlandse record. Met een slotronde van 27,7 was ze bovendien de eerste vrouw die op de 1000 meter een slotronde onder de 28 seconden reed. Alleen de Japanse klassementsleidster Nao Kodaira was met een evenaring van het baanrecord (1.12,51) nog net iets beter.

Ter Mors: ,,Ja die had ik even nodig. Deze 1000 meter behoort tot de beste twee van mijn seizoen. Dit geeft zelfvertrouwen, eindelijk een race zoals het hoort, met vooral een goede laatste ronde, waarbij ik technisch goed kon blijven rijden en door kon blijven gaan ondanks dat ik stuk ging.''

Toch biedt de prachtige race geen garanties volgens Ter Mors: ,,
Morgen kan het zomaar anders zijn hoor. Ik merk dat ik nog erg wisselvallig ben, dat ben ik al dit hele seizoen. Mijn 500 was een solide race. Over het podium denk ik nog niet na, als ik een medaille mee naar huis kan nemen zou dat een mooi cadeautje zijn.''

Kodaira

Nao Kodaira gaat na twee afstanden ruim aan de leiding op het WK. ,,Ik ben blij met mijn 1000 meter. Ik sta bovenaan en sta er goed voor, maar wil niet te hard van stapel lopen. Eerst morgen maar eens afwachten. Ik heb nog een beetje last van een jetlag want ik kwam pas woensdag in Calgary aan. Dat merkte ik voor de 500 meter wel. Ik was niet zo scherp als ik wilde. 

Bekijk hier alle uitslagen en standen.

Volledig scherm
Nao Kodaira (JPN) wint ook de 1000 meter, links Jorien ter Mors , derde wordt Heather © Foto: SCS/Huub Snoep