Volledig scherm

Toptalent Pien Keulstra aan de kant met eetprobleem

UpdateDe talentvolle schaatsster Pien Keulstra komt voorlopig niet meer in actie. Keulstra heeft, zo meldt schaatsbond KNSB maandag, een eetprobleem dat heeft geleid tot gezondheidsklachten.

De 18-jarige schaatsster uit Boekelo blijft wel deel uitmaken van de selectie van Jong Oranje en zal, zodra haar gezondheidssituatie dat toelaat, de training weer oppakken. Keulstra schreef een jaar geleden bij de Nederlandse afstandskampioenschappen verrassend de 3000 en 5000 meter op haar naam en werd daarmee de jongste Nederlandse schaatskampioene ooit.

In een toelichting stellen de medische en technische staf van de KNSB dat het voor Keulstra niet langer verantwoord is om topsport te bedrijven in combinatie met pogingen om te herstellen van haar eetprobleem. 'Het intensieve traject dat we de afgelopen tijd met z'n allen - Pien, technische en medische staf - hebben afgelegd om dit eetprobleem onder de knie te krijgen gaf een te wisselvallig beeld van verbetering en terugval. Het is duidelijk dat er in het belang van Pien nu een andere keuze gemaakt moet worden', zegt Erik Bouwman, trainer bij Jong Oranje.

Er kan nog geen termijn worden bepaald waarbinnen Keulstra weer op het ijs kan worden verwacht. Bouwman: 'Pien blijft gewoon lid van Jong Oranje en we zullen veelvuldig contact houden over het verloop van het proces. Daar waar gewenst, kan ze sporttechnisch aansluiten.'