Volledig scherm
© EPA

Twee keer goud voor Nederland op teamsprint

VideoNederland heeft de eerste gouden medailles bij het WK afstanden in Salt Lake City te pakken. Op de teamsprint, een niet-olympisch onderdeel, eindigden zowel de mannen als de vrouwen als eerste. Bij de mannen was daar wel een diskwalificatie van Canada voor nodig.

Namens Oranje zegevierden Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong in een wereldrecord van 1.24,02. Rusland eindigde als tweede (1.24,50) en Polen belandde op de derde plaats (1.25,37). Aan de teamsprint bij de vrouwen deden in Salt Lake City slechts vier landenteams mee.

Bij de eerste strijd om de wereldtitel op dit nieuwe onderdeel, vorig jaar in Inzell, waren Leerdam en De Jong eveneens van de partij. WK-debutante Femke Kok nam in Utah de plaats in van Janine Smit. Het winnende drietal had in deze samenstelling dit seizoen nog niet gezamenlijk een officiële wedstrijd gereden.

Diskwalificatie Canada

In navolging van de Nederlandse vrouwenploeg prolongeerde ook de mannenformatie van Oranje de wereldtitel op de teamsprint. De schaatsploeg van bondscoach Jan Coopmans eindigde in Salt Lake City aanvankelijk achter Canada als tweede. De snelste ploeg werd een half uur na afloop echter alsnog gediskwalificeerd wegens een wisselfout. Een Canadees protest haalde niets uit.

Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Tomas Krol pakken goud na een diskwalificatie van Canada.
Volledig scherm
Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Tomas Krol pakken goud na een diskwalificatie van Canada. © BSR Agency

Namens Nederland verschenen Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol op het ijs. Vorig jaar in Inzell, bij de eerste strijd om de wereldtitel op dit nieuwe onderdeel, kwamen namens het winnende Oranje Ronald Mulder, Verbij en Kjeld Nuis in actie.

Het favoriete Rusland werd in Salt Lake City uitgeschakeld door een valpartij bij kopman Pavel Koelizjnikov.