Lara van Ruijven krijgt de felicitaties van Yara van Kerkhof na het winnen de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack.
Volledig scherm
Lara van Ruijven krijgt de felicitaties van Yara van Kerkhof na het winnen de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack. © ANP

Van Ruijven en Van Kerkhof pakken goud en zilver op 500 meter

World Cup ShorttrackDe 500 meter bij de World Cup in Dordrecht werd een Nederlands feestje. Lara van Ruijven pakte het goud voor Yara van Kerkhof, die tweede werd. De Poolse Maila Stormowska werd derde.

In de finale van de 500 meter namen Van Ruijven en Van Kerkhof het op tegen Elise Christie uit Groot-Brittannië, de Poolse Stormowska en Chunyu Qu uit China. De finale begon met twee keer een herstart. Nadat Van Ruijven bij de tweede keer onderuit ging, waren de schaatssters na de derde start wel weg. De Chinese Chunyu Qu ging snel onderuit, waarna Van Ruijven tamelijk onbedreigd naar de gouden plak schaatste. 

Achter Van Ruijven werd Van Kerkhof tweede waarmee het publiek in Dordrecht getrakteerd werd op een Nederlands feestje. De derde plek ging verrassend naar Stormowska, nadat Christie een penalty kreeg.

Mannen

Itzhak de Laat wist bij de mannen geen medaille te halen op de 500 meter. De Nederlander eindigde in de finale als vierde achter de Zuid-Koreaan Lee June-seo (goud), de Belg Stijn Desmet (zilver) en de Kazak Abzal Azjgalijev (brons). De Laat had zaterdag nog brons veroverd op de 1000 meter.

Itzhak de Laat tijdens de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack.
Volledig scherm
Itzhak de Laat tijdens de finale op de 500 meter tijdens de ISU World Cup Finale Shorttrack. © ANP