Volledig scherm
© EPA

Verbij zorgt voor enige eremetaal op openingsdag wereldbeker

Kai Verbij heeft bij de wereldbeker in Polen de eerste medaille namens Nederland veroverd. De sprinter van team Reggeborgh pakte zilver op de 1000 meter, het laatste onderdeel van de eerste schaatsdag in Tomaszów Mazowiecki.

De nummer vijf eerder op de 500 meter finishte in een tijd van 1.09,92. Alleen de Rus Pavel Koelizjnikov was sneller (1.09,23). De Noor Havard Lorentzen pakte brons met een tijd van 1.10,07. Koelizjnikov won in Polen ook al de eerste 500 meter.

Kjeld Nuis was de grote afwezige op de 1000 meter in Polen. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand moest met zijn ploeg Team Jumbo mee op trainingskamp naar Collalbo. Nuis gaf vorige maand in Japan eerlijk toe dat hij daar een beetje van baalde.

,,Ik zou liever mijn hoge positie in het klassement willen verdedigen’', bekende hij. Nuis moest in Polen zijn eerste plaats in het wereldbekerklassement afstaan aan Verbij, die bij de vorige wereldbeker in Tomakomai eveneens als tweede eindigde op de kilometer.

Gijs Esders reed in Polen de dertiende tijd (1.11,37).

Wüst net naast het podium

Brittany Bowe sloeg toe bij de vrouwen. De Amerikaanse schaatsster, eindelijk fit na langdurig blessureleed, won met een flinke marge. Ze reed een tijd van 1.15,39. Daarmee was Bowe ruim 1 seconde sneller dan nummer twee Miho Takagi uit Japan (1.16,42).

Het brons was voor de Russin Daria Katsjanova, die een uurtje eerder op de 500 meter ook al als derde was geëindigd (1.16,57). Bowe nam in het wereldbekerklassement de leiding over van de Oostenrijkse Vanessa Herzog, die in Polen als zesde finishte (1.17,08).

Ireen Wüst moest genoegen nemen met de vierde plek (1.16,89). De 32-jarige Brabantse haalde bij de eerste twee wereldbekers in Japan het podium op de 1000 meter evenmin (vierde en vijfde). Wüst verbleef tot woensdag nog op Lanzarote waar ze een zonnig trainingskamp, voornamelijk op de fiets, afwerkte.

De vijfvoudig olympisch kampioene had de driedaagse in Polen liever overgeslagen, maar ze wil aan het einde van het seizoen graag aan de start verschijnen bij de wereldbekerfinale op het snelle ijs in Salt Lake City. De punten die in Polen daarvoor te verdienen zijn, heeft Wüst wellicht nodig om de diverse startbewijzen veilig te stellen.

Jutta Leerdam eindigde in Polen als tiende in 1.17,533, een fractie beter dan haar land- en ploeggenote Letitia de Jong (elfde in 1.17,539). Lotte van Beek reed de vijftiende tijd (1.18,19).

Volledig scherm
Brittany Bowe. © EPA