Visser: Wanneer zijn de Olympische Spelen eigenlijk?

VideoDe grote verrassing op de 5000 meter van het OKT is Esmee Visser. De pas 21-jarige schaatsster versloeg onder meer Carien Kleibeuker, vier jaar geleden goed voor brons, en nationaal kampioene Antoinette de Jong.

Door Lisette van der Geest

Over vier jaar moet het gebeuren, dacht Esmee Visser. Ze is 21, nog hartstikke jong, ze schaatst pas sinds kort op het allerhoogste niveau en het OKT van deze week is haar eerste écht belangrijke wedstrijd ooit. Maar vanmiddag werd ze tweede op de 5000 meter, waarmee Visser is verzekerd van een ticket naar de Olympische Spelen.
,,Wanneer zijn ze eigenlijk?”, vroeg Visser na haar race aan haar coach. Dat de Spelen in Pyeongchang zijn, dat wist ze wel, dat ze in februari worden gehouden, dat wist ze niet. ,,Het wordt mijn eerste verre reis.”

Quote

Het wordt mijn eerste verre reis

Esmee Visser

Kenners tipten haar vooraf als een van de kanshebbers. Visser kreeg in aanloop naar het toernooi al opmerkingen van Sven Kramer en Koen Verweij -,,voor mij de helden van het schaatsen”- maar zelf durfde ze er nog niet in te geloven. Al won Visser in november de B-groep bij de wereldbekerwedstrijd in Stavanger en was ze daar de snelste Nederlandse van de dag, routiniers als Carien Kleibeuker en Antoinette de Jong leken een maatje te groot.

Underdog

Volledig scherm
© ANP

Ze houdt van de underdogpositie. Leden van haar ijsclub reisden met een bus naar Thialf, maakten spandoeken en twitterden over het aanmoedigen van Visser, zelf dacht ze: ,,Ja, nee, jongens. Ik ga gewoon maar rijden.” Ze studeert farmaceutische wetenschappen aan de VU in Amsterdam.
Ze groeide op in Beinsdorp in de Haarlemmermeer, maar woont sinds anderhalf jaar voor het schaatsen in Heerenveen. ,,Ik denk dat ik sindsdien naar vier colleges ben geweest. De rest is thuisstudie. Dat is lastig, want ik ben heel erg perfectionistisch en in het begin kon ik ook wel stressen omdat het lastig te combineren is. Dat moest ik leren los kunnen laten. Ik geloof dat ik nu een mailtje kan sturen naar mijn docent dat ze in februari ook niks van me hoeven te verwachten.”

Over haar kansen in Pyeongchang zegt ze: ,,Ze zeggen dat als je erheen gaat, je best kans hebt. We gaan maar voor het hoogst haalbare.”

Volledig scherm
Esmee Visser juicht na haar rit op de 5000 meter tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Thialf. © ANP