Wereldkampioenen Ireen Wust en Patrick Roest maken een ereronde na het winnen van het WK allround in Hamar van vorig weekend.
Volledig scherm
Wereldkampioenen Ireen Wust en Patrick Roest maken een ereronde na het winnen van het WK allround in Hamar van vorig weekend. © ANP

Voor Nederlanders is er bij World Cup-finale nog genoeg te winnen

Schaatsen in ThialfNa de WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari) en de WK allround en sprint in Hamar van afgelopen weekend wordt het schaatsseizoen komend weekeinde afgesloten met de finale van de World Cup. Plaats van handeling is schaatstempel Thialf in Heerenveen. Wat staat er allemaal op het spel en welke Nederlanders komen er nog in actie? 

Programma
• Morgen, vanaf 14.00 uur:
 500m V, 500m M, 3000m V, 5000m M, 1000m V, 1000m V
• Zondag, vanaf 14.00 uur: 1500m V, 1500m M, 500m V, 500m M, Mass Start V + M

Tijdens het wereldbeker-finaleweekend worden alleen individuele onderdelen verreden. Daarom duurt het slotakkoord van het schaatsseizoen maar twee in plaats van drie dagen. Tijdens dit weekend gaan de beste twaalf schaatsers op iedere afstand met elkaar de strijd aan. De punten worden verdubbeld, waardoor nog lang niet alles is beslist. Dat betekent dat de winnaar geen 60, maar 120 punten ontvangt. De nummer twee verdient er 108, nummer drie 96 enzovoort. Dat betekent dat er nog van alles kan gebeuren in de klassementen. De 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen worden dit weekend niet gereden. 

500 meter 

Nao Kodaira.
Volledig scherm
Nao Kodaira. © AP

Vrouwen: Bij de vrouwen is Nederland kansloos. De Japanse Nao Kodaira leidt met 324 punten, gevolgd door Angelina Golikova (304) en Olga Fatkoelina (280). De enige Nederlandse die in actie komt is Sanneke de Neeling. Zij staat op flinke afstand van een podiumplek op de twaalfde plaats met 175 punten.
Mannen: Bij de mannen ligt het wat dichter bij elkaar. De Rus Viktor Moesjtakov voert het klassement aan met 285 punten, maar zijn landgenoot Roeslan Moerasjov (250) en de Japanse nummer drie Tatsuya Shinhama (243) kunnen de Rus nog pakken. Ook Dai Dai N’tab komt in actie, hij staat met 203 punten op de achtste plaats. 

1000 meter

Vrouwen: De Amerikaanse Brittany Bowe gaat aan kop op de 1000 meter bij de vrouwen. Haar voorsprong is 34 punten op de nummer 2, Nao Kodaira met 184, en 52 op nummer 3, Olga Fatkoelina met 166. Er zijn drie Nederlandse vrouwen actief op deze afstand dit weekend: Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling staan op grote afstand van de top 3, op respectievelijk de negende (Leerdam), tiende (De Jong) en de twaalfde plaats (De Neeling).
Mannen: Bij de mannen maakt Nederland een goede kans op eremetaal. Kai Verbij staat met 176 punten op de eerste plaats gevolgd door Thomas Krol met 174 punten. Kjeld Nuis staat ook nog in de top 4. Hij moet het tot nu toe doen met 150 punten op plaats 4. Tussen de drie Nederlanders staat de Chinees Zhongyan Ning met 152 punten.

Kai Verbij (L) in actie op de 1000 meter tegen Kjeld Nuis tijdens het WK sprint in Hamar.
Volledig scherm
Kai Verbij (L) in actie op de 1000 meter tegen Kjeld Nuis tijdens het WK sprint in Hamar. © ANP

1500 meter 

Ireen Wust geeft een handkus naar het publiek na het winnen van de titel op de laatste dag van de WK allround in Hamar.
Volledig scherm
Ireen Wust geeft een handkus naar het publiek na het winnen van de titel op de laatste dag van de WK allround in Hamar. © ANP

Vrouwen: Ireen Wüst staat op eenzame hoogte op de 1500 meter voor vrouwen. Met 222 punten staat Wüst stijf bovenaan, Als de wereldkampioen allround naar haar kunnen rijdt, wordt ze eerste. Evgeniia Lalenkova staat met 174 punten op forse achterstand. Miho Takagi (152 punten) maakt de top 3 compleet. Maar onder anderen de Nederlanders Melissa Wijfje en Antoinette de Jong kunnen hier nog mogelijk een stokje voor steken. Met respectievelijk vijf (Wijfje) en tien (De Jong) punten achterstand op het brons hebben de Nederlanders nog alles om voor te vechten.
Mannen: De Chinees Zhongyan Ning staat, in tegenstelling tot de 1000 meter, bij de 1500 meter voor de mannen bovenaan. Met 186 punten staat hij 24 punten voor op de nummer 2 en 3, Denis Joeskov en Kjeld Nuis. Ook Thomas Krol (151 punten), Marcel Bosker (137 punten) en Patrick Roest (132 punten) komen op dit onderdeel nog in actie. 

3000 meter 

Vrouwen: Drievoudig Olympisch kampioen Martina Sáblíková heerst op de 3000 meter bij de vrouwen. Met 271 punten staat zij soeverein aan kop. Ivanie Blondin (238 punten) en Isabelle Weidemann (233 punten) maken het podium compleet. Ook de Nederlanders Antoinette de Jong, Reina Anema, Esmee Visser en Carlijn Achtereekte komen op dit onderdeel nog in actie. 

5000 meter 

Mannen: Patrick Roest moet dit weekend nog alle zeilen bijzetten om zijn koppositie te behouden. Met 240 punten staat de Nederlander aan kop, maar de Rus Danila Semerikov hijgt in zijn nek met maar drie punten minder. De nummer 3, Alexander Roemansjev, staat met 199 punten op grotere afstand. Jorrit Bergsma staat zevende met 170 punten. 

Mass start 

Vrouwen: De laatste afstand die verreden wordt is de mass start. Ivanie Blondin staat hier met 468 punten op eenzame hoogte. Nummer 2 Nana Takagi volgt met 356 punten, Nederlander Irene Schouten staat op plaats 3 met 348 punten. Ook Melissa Wijfje start op dit onderdeel. Zij begint als nummer dertien dit weekend. 
Mannen: Nederlanders Jorrit Bergsma (met 326 punten op plaats 6) en Arjan Stroetinga (met 276 punten op plaats 11) maken weinig kans op een top-3 klassering. Joey Mantia staat eerste met 425 punten, Bart Swings volgt met 408 en Andrea Giovannini (364 punten) maakt het podium compleet.

Wereldkampioen Patrick Roest tijdens de huldiging van het WK allround in Hamar.
Volledig scherm
Wereldkampioen Patrick Roest tijdens de huldiging van het WK allround in Hamar. © ANP