Volledig scherm
Ireen Wüst na haar race. © BSR/Agency

Wüst geeft gouden WK-medaille aan dochtertje overleden Van Deutekom

Met een middelvinger naar die rotziekte reed Ireen Wüst zondag na haar WK-zege op de 1500 meter over de ijsbaan van Inzell. Gisteren zag de topschaatster de familie van haar overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom. Ze gaf Pauliens dochtertje Lynne de gouden medaille. ,,Ik hoop dat ze daar later, als ze wat ouder is, trots op is”, vertelde Wüst vanavond in De Wereld Draait Door.

Volledig scherm
De geëmotioneerde Ireen Wüst wijst tijdens de huldiging van de 1500 meter naar de hemel, waarbij zij haar overleden vriendin Paulien van Deutekom herdenkt. © Stephan Tellier

Het was voor vijfvoudig olympische kampioen Ireen Wüst haar meest beladen race ooit. Die 1500 meter op het wereldkampioenschap in Inzell. ,,Ik wilde dit zo graag. Voor Paulien en voor iedereen die Paulien lief had”, legt ze uit. Het was de bedoeling dat Van Deutekom als toeschouwer ook naar het WK in Inzell zou gaan. Met een vriendinnenclub ging zowel Wüst als Van Deutekom altijd samen op wintersport. Toen bekend werd dat Van Deutekom ziek was, ging dat nu niet meer door. Besloten werd om in plaats daarvan naar het WK in Inzell te gaan. ,,Helaas werd dat zonder Paulien.”

,,Normaal schaats je een wedstrijd voor jezelf, maar dit wilde ik heel graag doen voor Paulien. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Het was een hele gekke dag”, legt Wüst uit. De vriendschap tussen de twee gaat terug naar 2005. ,,We deden alles samen behalve ontbijten en slapen.” Des te meer wilde ze op het WK winnen, precies elf jaar nadat Van Deutekom wereldkampioen werd op diezelfde afstand. ,,Dat wist ik gelukkig op dat moment niet", bekent Wüst.

Middelvinger

Nadat dat lukte, volgde de middelvinger naar die rotziekte. Hoog in de lucht, vol in de schijnwerpers. Om die vinger een gele ring. Die was gemaakt als teken van de vriendschap. ,,Normaal ben ik niet zo van de middelvinger. Maar die moest van Paulien om de middelvinger als teken tegen de kanker. Omdat we deze strijd gingen winnen, maar helaas mocht dat niet zo zijn.”

Maandag was ze bij de familie van Van Deutekom op bezoek. ,,Bij het dochtertje van Paulien. Ook om mijn medaille aan Lynne te geven", ”, legt Wüst geëmotioneerd uit. ,,Symbolisch op haar verjaardag en dan hoop ik later, als ze wat ouder is, dat ze daar trots op is.”

Bekijk hieronder de reactie van Wust na haar gewonnen 1500 meter in Inzell terug:

  1. Volop gelach bij presentatie schaatsploeg Jumbo-Visma
    Jumbo-Visma

    Volop gelach bij presenta­tie schaats­ploeg Jum­bo-Vis­ma

    ,,Deze heren begonnen dit seizoen best wel aardig”, zegt Hein Vergeer, oud-schaatser en vandaag presentator van de persbijeenkomst van de schaatstak van team Jumbo-Visma. Daarna volgt een opsomming van diverse tijden die de mannen naast hem in de afgelopen weken reden. Op het podium Kjeld Nuis en Patrick Roest, oorspronkelijk provinciegenoten – ze groeiden allebei op in Zuid-Holland. Nu ploeggenoten en grote concurrenten.