Wüst na het behalen van haar zevende wereldtitel allround.
Volledig scherm
Wüst na het behalen van haar zevende wereldtitel allround. © AP

Wüst na zevende wereldtitel allround: ‘Ga nog wel even wijntje drinken’

Ireen Wüst benadrukte kort nadat ze in Hamar voor de zevende keer de wereldtitel allround had veroverd, dat voor haar het schaatsseizoen nog niet voorbij is. De 33-jarige Brabantse wil ook bij de wereldbekerfinale komend weekeinde in Heerenveen nog schitteren. ,,Maar ik ga hier nog wel even een wijntje drinken met mijn vriendin Letitia de Jong en mijn ouders”, sprak de vijfvoudig olympisch kampioene met pretoogjes.

,,Deze wereldtitel zegt me veel, ik vind het echt heel speciaal dat ik nummer zeven nu heb binnengehaald. Ik ben enorm blij en trots.”

Wüst sprak van een spannend toernooi, maar door haar sterke optreden zondag op zowel de 1500 meter (winst met baanrecord van 1.53,89) als de 5000 meter (tweede in 7.01,68) was haar eindzege uiteindelijk nog heel royaal. ,,Het ging echt fantastisch vandaag”, beaamde Wüst volmondig.

Wüst hield in de beslissende race op de 5000 meter tegen haar naaste belager Ivanie Blondin nog wel rekening met een ultieme aanval van de Canadese. Het verschil tussen de twee titelkandidaten bedroeg na drie afstanden 6,60 seconden. “Ik was vooraf behoorlijk zenuwachtig. Ik was aanvankelijk van plan om mijn ‘karretje’ achter haar aan te haken, maar ze kwam maar niet aan kop. Toen heb ik zelf maar de leiding genomen, maar wel op een manier dat ik mezelf niet kapot zou rijden. Ik kon gelukkig goed controle houden over de rit. Ik hoefde Blondin nooit echt te pareren.”

Bekijk hier het interview met Wüst vlak na het behalen van de wereldtitel allround:

Volgens Wüst verliep de route naar haar zevende wereldtitel vrij moeizaam. Ze kwam met een trainingsachterstand uit de zomer van 2019 en kon mede daardoor in deze winter weinig races op de langere afstanden rijden. Haar rit op de 5000 meter was de eerste op die afstand in een jaar tijd. Door haar schat aan ervaring, haar vloeiende techniek en haar grote fysieke inhoud wist ze zondag de krachtproef toch tot een goede einde te brengen.

,,Het is toch nog een perfect seizoen geworden, al wil ik ook komende weekeinde in Heerenveen de hoofdprijs nog pakken. Maar eerst ga ik hier even van dit succes genieten. Deze wereldtitel geeft echt heel veel voldoening.”