Wüst.
Volledig scherm
Wüst. © ANP

Wüst verstevigt na sterke 1500 meter leiding in klassement

WK allroundIreen Wüst heeft op de voorlaatste afstand van de WK allround in Hamar een voorschot te nemen op de wereldtitel. In een baanrecord van 1.53.89 won ze de 1500 meter en vergrootte ze haar voorsprong op nummer twee Ivanie Blondin.

Wüst kwam in de laatste rit in actie tegen de Canadese Blondin. Wüst zag haar tegenstandster lang meegaan, maar in de laatste twee rondes maakte Wüst het verschil en won ze met overmacht de 1500 meter.

Het was haar eerste afstandszege bij het wereldtiteltoernooi in Noorwegen na haar vierde plek op de 500 meter en haar derde plaats op de 3000 meter.

Achter Wüst werd Evgeniia Lalenkova tweede en Nano Takagi werd derde. Antoinette de Jong (vierde) en Melissa Wijfje (zesde) deden ook uitstekend mee en gaan als nummers drie (Wijfje) en vijf (De Jong) de slotafstand, de 5000 meter, in.

Wüst verdedigt op de laatste afstand van het WK allround in Hamar een voorsprong van 6,6 seconden op Blondin. De Nederlandse kopvrouw reed dit seizoen nog niet één race op de 5000 meter. ,,Nee, de laatste was een jaar geleden”, doelde ze op haar moeizame rit bij de WK allround in Calgary. De Brabantse kwam destijds niet verder dan de zevende tijd: 6.59,80.

Wüst (33) haalde zaterdag vertrouwen uit haar stabiele race op de 3000 meter, een afstand die ze deze winter evenmin vaak reed. Ze was met een tijd van 4.02,60 slechts 0,70 seconde langzamer dan winnares Sablikova. ,,Als de 3 kilometer bij mij goed gaat in een allroundtoernooi, loopt meestal de 5 kilometer ook wel goed af”, sprak Wüst hoopvol.

Blondin (29) eindigde twee weken geleden bij de WK afstanden in Salt Lake City als vijfde op de 5000 meter.