Ireen Wust.
Volledig scherm
Ireen Wust. © EPA

Wüst wint 22ste wereldbekergoud op 1500 meter

Ireen Wüst heeft goud behaald op de 1500 meter bij de wereldbeker in het Japanse Tomakomai. Dat deed ze met een baanrecord (1.58.74). Het is haar 22ste wereldbekergoud op die afstand. Ze staat nu op 45 wereldbekerzeges in totaal (inclusief achtervolging).

De race van Wüst, die ook olympisch kampioene is op de 1500 meter, was imponerend. De Japanse Miko Takagai (1.59.28) volgde als nummer twee op ruim een halve seconde afstand. De Amerikaanse Brittany Bowe maakte het podium compleet met een tijd van 1.59.83. Bowe, weer helemaal terug na het nodige blessureleed, bleef daarmee wel leidster in het wereldbekerklassement. Wüst klom naar de derde plaats. De blikvanger van TalentNED kwam vorige week in Obihiro op de 1500 meter op de vierde plek uit.

Wüst was na haar winnende race op de 1500 meter dik tevreden. ,,Mijn vorm groeit, maar is nog niet daar waar het moet zijn. Voor nu is het in elk geval goed genoeg. Op zondag rijd ik nog lekker de 1000 en 3000 meter. Ik heb het naar mijn zin hier. Ik vind het wel iets hebben, dat schaatsen in de buitenlucht.”

Antoinette de Jong was na Wüst de beste Nederlandse op plek vier (1.59.95). Lotte van Beek, Melissa Wijfje en Joy Beune doken niet onder de twee minuten en noteerden een zesde, zevende en achtste tijd.