Volledig scherm
Yu Jing © anp

Yu Jing wint 500 meter, Ter Mors achtste

De Chinese schaatsster Yu Jing heeft vandaag bij de derde wereldbeker in Astana de 500 meter gewonnen. Ze zegevierde in een tijd van 37,85 seconden. Haar landgenote Zhang Hong eindigde als tweede (37,87) en de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa, olympisch en wereldkampioene op deze afstand, pakte brons (37,95). De Japanse Nao Kodaira, die de eerste drie races dit seizoen won op de 500 meter, ontbreekt in Kazachstan.

Jorien ter Mors was op de achtste plaats (38,27) de beste Nederlandse. Het was haar eerste wedstrijd dit seizoen op de langebaan in het wereldbekercircuit. Ze gaf vorige maand nog de voorkeur aan shorttracktoernooien in Calgary en Salt Lake City. Daarbij bleef persoonlijk succes uit.

Ter Mors liet onlangs geëmotioneerd weten dat ze zou stoppen met individueel shorttracken. Wel hoopt ze met de Nederlandse aflossingsploeg nog op deelname aan de WK in maart in Rotterdam en aan de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. Ter Mors komt in Astana ook uit op de 1000 meter (zaterdag) en 1500 meter (zondag). Op beide afstanden is ze wereldkampioene.

Ter Mors was zeker niet tevreden over haar eerste race dit seizoen op wereldbekerniveau. ,,Ik dacht dat ik niet nerveus was, maar bij de start stond ik toch behoorlijk te trillen'', gaf de kopvrouw van Team Afterpay bij de NOS toe. ,,Ik kon amper stilstaan. Daardoor was mijn eerste slag niet goed. Mijn opening viel met 10,67 niettemin nog best mee, maar ik kon daarna niet goed in mijn slag komen. Ik mag echter niet klagen. Dit was mijn eerste wedstrijd na ruim een maand op de langebaan. Het vormt een mooie opstap naar de 1000 meter, want die wil ik gaan winnen hier.''