Volledig scherm
© ANP

Zevende Nederlandse titel Stroetinga, vier op rij voor Schouten

MarathonschaatsenArjan Stroetinga heeft zijn zevende Nederlandse titel in het marathonschaatsen gewonnen. Bij de vrouwen won Irene Schouten voor de vierde keer op rij.

Stroetinga was nagenoeg de hele wedstrijd onzichtbaar, maar sloeg in de eindsprint toe. Na 150 ronden was de 37-jarige Fries van Royal A-ware de sterkste in een enerverende eindsprint. Sjoerd den Hertog eindigde als tweede en Crispijn Ariëns kwam als derde over de streep. De onttroonde titelhouder Simon Schouten miste als nummer vier het podium net. Stroetinga was in 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 ook als de beste van Nederland. 

Volledig scherm
Arjan Stroetinga. © ANP

Gary Hekman, een van de favorieten voor de eindzege, kwam vlak voor de finish ten val en was na afloop in tranen. Zondag kwam hij namelijk ook al ten val bij de massastart op de NK afstanden in Thialf.  Samen met Simon Schouten werd Hekman berispt voor zijn gedrag na die valpartij. Beide schaatsers raakten elkaar in de laatste bocht en gingen onderuit. Het leidde tot een verhitte woordenwisseling, waarbij ook fysiek contact plaatsvond. Hekman gooide boos zijn bril naar Schouten en duwde met zijn helm tegen die van zijn rivaal. Schouten pakte Hekman, die door de jury werd aangewezen als veroorzaker van de valpartij, daarop even vast.

Ondanks de vele vluchtpogingen bleef het peloton langdurig bijeen. In de slotfase hield AB Vakwerk het tempo hoog om de kans op ontsnappingen zo klein mogelijk te maken. De ‘groene brigade’ speelde op deze manier sprinter Hekman als belangrijkste troef uit. In de slotronden namen de mannen van coach Jillert Anema (Royal A-ware) het initiatief echter over waarna de erkende sprinter Stroetinga het karwei vakkundig afmaakte.

,,Vorige week zat volgens de buitenwacht de sleet er bij mij misschien nog op, maar nu niet meer’’, liet de Friese routinier, die in 2016 voor de laatste keer zegevierde, lachend weten bij de NOS.

Irene Schouten

Schouten, de 26-jarige kopvrouw van Royal A-ware met Jillert Anema als coach, was na 100 ronden zoals min of meer verwacht de sterkste in een lange eindsprint. Bianca Bakker eindigde als tweede en Manon Kamminga kwam als derde over de finish.

Volledig scherm
Irene Schouten © ANP

Uiteraard waren veel ogen vanaf de start gericht op Schouten, die afgelopen zondag in Thialf nog voor de zesde keer de Nederlandse titel op de massastart veroverde. De marathonschaatsster uit Andijk liet zich in de beginfase al meteen van voren zien en zorgde er persoonlijk voor dat een vroege vluchtpoging van Melissa Wijfje teniet werd gedaan.

Ongeveer halverwege de wedstrijd vormde zich een kopgroepje van zes, dat echter te weinig samenwerkte en daardoor alweer snel kon worden ingerekend door het peloton. Daarna trachtte Carien Kleibeuker, ploeggenote van Schouten, weg te komen. De vluchtpoging van de 40-jarige routinier, die zondag bij de NK afstanden in Thialf met zilver nog een WK-ticket veroverde voor de 5000 meter, kreeg echter evenmin de zegen van de meute.

Tactische plannen

Volledig scherm
Irene Schouten © ANP

In het laatste deel van de race hadden de tactische plannen van de diverse ploegen de overhand. Daardoor reed het peloton in een soort van optocht richting finale. Voor Schouten was dit het ideale scenario. Mede dankzij het standvastige kopwerk van Kleibeuker en teamgenote Elisa Dul kon de titelverdedigster opnieuw zegevieren.

,,Ik was niet super in deze race’', liet Schouten na afloop bij de NOS weten. ,,Carien verdiende deze titel meer. Ze heeft echt heel goed gereden en alles voor mij gedaan, evenals mijn andere ploeggenoten. Maar om op deze manier te winnen, heb je een sterke eindsprint nodig en die heb ik, maar Carien helaas niet.’’