Volledig scherm
© EPA

Zilver voor Ter Mors, brons Leenstra op 1000 meter

Jorien ter Mors heeft in Astana haar eerste wereldbekermedaille in dit schaatsseizoen behaald. Ze pakte zilver op de 1000 meter. De wereldkampioene op deze afstand zette in de eerste rit een tijd van 1.15,36 neer.

Daar kon alleen de Japanse Miho Takagi in de laatste race onder duiken (1.15,25). Haar tegenstandster Marrit Leenstra eindigde met een tijd van 1.15,82 op de derde plaats.

De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma, die de eerste twee wereldbekerraces op de 1000 meter won, ontbreekt in Astana.

Voor Ter Mors was het op de langebaan pas haar tweede officiële rit dit seizoen op de 1000 meter. De kopvrouw van Team Afterpay zegevierde eind oktober op deze afstand bij de KNSB Cup in Groningen (1.16,36). Daarna koos ze voor deelname aan de eerste twee wereldbekers in het shorttrack.

Nadat ook in Salt Lake City succes op de individuele nummers was uitgebleven, besloot Ter Mors onlangs om zich voortaan volledig te gaan richten op de langebaan. Mogelijk kan ze in het shorttrack als lid van de aflossingsploeg nog wel deelnemen aan de WK in maart in Rotterdam en aan de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea.

Ter Mors eindigde gisteren in Astana op de 500 meter op de achtste plaats. De 26-jarige rijdster verschijnt morgen ook nog aan de start van de 1500 meter, de afstand waarop ze olympisch en wereldkampioene is.

Leenstra pakte haar tweede wereldbekermedaille dit seizoen op de 1000 meter. De Friezin eindigde vorige maand in China als tweede (1.16,55).