Volledig scherm
De Nederlandse vrouwen werden een paar weken geleden, toen nog met Joy Beune (rechts) in de ploeg, tweede. © EPA

Zowel mannen als vrouwen stellen teleur op ploegenachtervolging

WereldbekerDe Nederlandse mannenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Polen een teleurstellende prestatie geleverd op de achtervolging. Het trio van Oranje kwam tijdens de derde en laatste wereldbekerrace dit seizoen op dit onderdeel niet verder dan de achtste tijd (3.53.67). Daarmee zakte Nederland in het eindklassement van de eerste naar de vierde plaats.

Namens Oranje kwamen Jorrit Bergsma, Simon Schouten en Kars Jansman in actie. De drie marathonrijders kwamen vanaf de start pure snelheid tekort om te kunnen meedoen om de medailles.

Nederland reed dit seizoen voor de derde keer op rij in een andere samenstelling. In Obihiro (tweede) kwamen Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga in actie. Een week later in Tomakomai (eerste) reden De Vries, Bosker en Patrick Roest namens Oranje.

In Polen ging de dagwinst naar Japan (3.47,50). De eindzege in het wereldbekerklassement was voor Noorwegen. De olympisch kampioen in deze discipline reed de tweede tijd (3.47,76) en kon daardoor van de derde naar de eerste plaats klimmen.

Japanse vrouwen blijven ongenaakbaar

In navolging van het mannenteam heeft ook de Nederlandse vrouwenploeg bij de wereldbeker schaatsen in Polen de podiumplaats in het klassement van de achtervolging verspeeld. Het trio van Oranje moest tijdens de derde en laatste wereldbekerrace van het seizoen op dit onderdeel genoegen nemen met de vierde tijd (3.07,02). Daarmee zakte Nederland van de tweede naar de vierde plek in de eindrangschikking.

Voor Oranje verschenen Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Lotte van Beek op het ijs. Met Joy Beune in de ploeg eindigden Wüst en Van Beek bij de eerste wereldbeker in Obihiro als tweede. Van Beek belandde met Antoinette de Jong en Beune een week later in Tomakomai op de vierde plaats.

Het ijzersterke Japanse trio, met Miho en Nana Takagi en Ayano Sato, won voor de derde keer op rij. De olympische kampioenen zegevierden in een tijd van 3.02,49. In het wereldbekerklassement eindigde Rusland als tweede en Canada als derde.