13-jarige Eva neemt haar Instagram-volgers mee op reis door de Holocaust

VideoWat als Instagram al bestond tijdens de Holocaust en een van de jonge slachtoffers alles deelde met de buitenwereld? Die gedachte is nu werkelijkheid geworden. Een Britse actrice brengt de Holocaust, gebaseerd op een dagboek bijgehouden door ene Eva Heyman in 1944, in beeld door korte filmpjes van haar reis op haar eigen Instagram met ruim 780.000 volgers te delen. Maar het project kan ook rekenen op kritiek.

Het Instagram-account, een idee van de Israëlische tech-ondernemer Mati Kochavi en zijn dochter Maya, is een enorme hit. En dat in nog geen drie dagen tijd. Het profiel heeft inmiddels meer dan 780.000 volgers en dat aantal blijft alleen maar groeien.

In zeventig korte afleveringen neemt de Britse actrice haar volgers mee terug in de tijd. De ‘mini-serie’ brengt van begin tot eind en van dag tot dag alles in beeld: haar gelukkige burgerlijke vooroorlogse bestaan, de nazi-invasie van haar geboortestad in het toenmalige Hongarije, de gedwongen verhuizing van haar familie én de volle trein die haar uiteindelijk naar Auschwitz vervoert, naar het nazi-vernietigingskamp waar ze nooit meer terugkeert. 

Niet in goede aarde

Maar het initiatief van Kochavi en zijn dochter om de Holocaust met een geheel nieuwe doelgroep te delen via Instagram, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. 

In de video's wordt onder meer gebruik gemaakt van emoji's, afkortingen als #BFF's (beste vriendinnen, red.) en vertelt Eva over haar liefdesleven. Niet iedereen is daar van gediend. Veel Israëliërs beschuldigen Kochavi nu van het bagatelliseren en afzwakken van de Holocaust.

Ook wordt er geschreven dat ‘de intelligentie van de jongere generatie belachelijk wordt gemaakt‘ omdat ze ‘te weinig’ zouden weten over de Holocaust en vraagt men zich af hoe Eva haar smartphone heeft kunnen opladen zonder elektriciteit.

Stories

De filmfragmenten voor het Instagram-account werden opgenomen in Oekraïne. De organisatie stelt in een persverklaring dat ruim vierhonderd mensen aan de productie mee hebben gewerkt. Diverse invloedrijke figuren, onder wie de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, promoten het initiatief.

De Israëliërs herdenken sinds gisteravond de Holocaust. Ook vandaag staan ze stil bij de heftige gebeurtenis. Mede daarom worden de korte video's gisteren en vandaag massaal gedeeld op het Instagram-account. 

Volledig scherm
Een scène uit een van de korte video’s. © Instagram Eva.Stories