Volledig scherm
Paul Groot in zijn kleedkamer voorafgaand aan de voorstelling. © ANP

2,5 uur lang is Paul Groot werkelijk Robert Long

theaterrecensieHooguit vijf minuten duurt het. Dan ziet het publiek niet langer Paul Groot met een pruik, een opplaksnor en een te hoog opgetrokken spijkerbroek, maar staat echt Robert Long in de kracht van zijn leven op het podium.

Muziektheater

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Robert Long
Volledig scherm
© anp

Groot etaleert met Koefnoen al jaren zijn immense talent voor imitatie en persiflage, maar de voorstelling Robert Long is zijn meesterproef. Dat hij glansrijk slaagt, is niet eens een verrassing. 2,5 uur lang is Groot werkelijk Long. Van zijn grote passen door het repetitielokaal tot zijn geaffecteerde zang in liedjes als Kalverliefde en Flink zijn.

Toch is dit theatrale eerbetoon niet de memorabele voorstelling die Longs spraakmakende levensverhaal en controversiële oeuvre in zich moeten hebben. Dat ligt voor het grootste deel aan het script, dat volledig is gesitueerd rond de derde voorstelling die Long (toen bijna 40) in 1982 met Leen Jongewaard maakte. Na twee succesrijke shows verloopt het schrijfproces deze keer uiterst moeizaam. Het artistieke scheppingsproces zou een aardige kapstok kunnen zijn voor scènes uit het leven van Long, maar in plaats daarvan verliest de voorstelling voor de pauze veel te veel tijd aan uitweidingen over de creatieve droogte in het repetitielokaal.

Groots Koefnoen-collega Jeremy Baker speelt een geloofwaardige en aanstekelijke Leen Jongewaard, maar de aandacht voor diens levenswandel is net te groot om de vaart in het stuk te houden.

Hetzelfde geldt voor de overdadige inbreng van schoonmaakster Carolien (Margreet Boersbroek). Als de voorstelling eindelijk op stoom is, volgt een nogal abrupte apotheose, waarin Longs leven na 1982 plots in sprinttempo wordt uitgeserveerd.

Blijft over een liefdevolle muzikale ode, waarvan vooral fraai ingetogen versies van Liedje voor als ik er niet meer ben en Liefste m'n Liefste ontroeren.

Gezien: 7-12, Stadsschouwburg, Gouda. Tournee t/m 3 april 2016.