Volledig scherm
Brian (David), Jennie (Kelly), Luke (Dylan), Shannen (Brenda), Jason (Brandon), Tori (Donna), Ian (Steve) en Gabriëlle (Andrea). © FOX

25 jaar na Beverly Hills 90210: hoe is het nu met ze?

Time flies: het is alweer 25 jaar geleden dat de Amerikaanse tienersoap Beverly Hills 90210 voor het eerst werd uitgezonden. Het wel en wee van de welvarende groep jongeren zette de florissante wijk Beverly Hills - met postcode 90210 - razendsnel op de kaart. 90210 zat vol met drama, levenslessen, de 'do's en don'ts' van dating, geroddel, sterfgevallen en modetrends. Hoe is het nu met Brandon, Brenda, Kelly, Steve, Donna, Dylan, Andrea en Brian?

Jason Priestley (speelde in de serie Brandon Walsh)
De knappe Jason stopte met acteren in 90210 toen hij 30 jaar was. Daarna kroop hij achter de camera en regisseerde 15 afleveringen van de serie waarin hij zelf negen seizoenen lang te zien was geweest. Ook maakte hij de documentaire Barenaked in Amerika, over de Canadese rockers Barenacked Ladies die daarmee bekendheid verwierven in de Verenigde Staten.

Hierna volgde regisseurwerk voor de film Goodnight for Justice, met daarin 90210-collega Luke Perry en een aantal afleveringen van The Secret Life of the American Teenager. In 2010 emigreerde Jason terug naar geboorteland Canada. Daar pakte hij het acteerwerk weer op en speelde hij in vier seizoenen van de comedy Call Me Fitz.

Het laatste project van de inmiddels 48-jarige acteur-regisseur is de serie The Wonderful Wayneys, waarin hij een vader met vijf kinderen speelt. Zelf had de 'womanizer' in de jaren negentig relaties met medespelers Shannen Doherty en Christine Elise. In 1999 was hij één jaar getrouwd met actrice Ashlee Petersen. Zes later trouwde hij visagiste Naomi Lowde. Met haar heeft Jason een dochter en een zoon.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress

Shannen Doherty (Brenda Walsh)
Kindsterretje Shannen (nu 44 jaar) speelde Brenda, de tweelingzus van Brandon. Na vier tumultueuze seizoenen verliet de toen 23-jarige actrice de show.

Later werkte ze opnieuw met 90210-producer Aaron Spelling samen voor de succesvolle serie Charmed, over drie behekste zussen. In 1995 deed Shannen de film Mallrats, in 2001 was ze te zien in Jay and Silent Bob Strike Back. 15 jaar nadat ze de bekendste postcode ter wereld verliet, keerde de actrice terug als Brenda voor zeven afleveringen. Daarna tekende ze voor een aantal realityseries over haar eigen leven, waaronder Shannen Says.

Naast televisiewerk gaat Shannens hart uit naar dieren. Ze zet zich onder meer in voor 'de cove guardians' die strijdt tegen het dolfijnenleed in Taiij (Japan). Het liefdesleven van de brunette is roerig te noemen. Vier jaar geleden trouwde ze voor de vierde keer.

Slechts twee maanden geleden verklapte ze aan het Amerikaanse blad People dat ze wordt behandeld voor borstkanker. Niet veel later stelde ze dat de tumor eerder ontdekt had kunnen worden als haar manager zijn werk beter had gedaan. De actrice diende via de rechtbank een schadeclaim in voor het leed dat haar is aangedaan.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress
Volledig scherm
Jennie en Peter Facinelli op 14 mei 2010. © Getty Images

Jennie Garth (Kelly Taylor)
Jennie Garth woonde nog niet lang in Hollywood toen zij op haar achttiende werd ontdekt. Ze speelde tien seizoenen lang de aantrekkelijke Kelly, werd een idool van de jonge mannelijke kijkers, en pakte daarna een nieuwe grote rol als de zus van Amanda Bynes in What I like About You. Dat Jennie ook kan dansen, liet ze zien in de danscompetitie Dancing With The Stars 2007. Vlak voor de finale werd ze geëlimineerd.

Een jaar geleden dook Jennie met collega Tori Spelling op in de comedy Mystery Girls. En nu heeft de 43-jarige ster haar eigen realityserie The Jennie Garth project, waarin haar huis volledig wordt verbouwd.

Ook in haar privéleven haalde de blondine een bezem door haar leven. In 2012 scheidde ze na elf jaar van acteur Peter Facinelli (Twilight). Ze hebben drie dochters: Luca Bella, Lola Ray en Fiona Eve.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress

Ian Ziering (Steve Sanders)
Ian speelde de 16-jarige praatjesmaker Steve toen hij zelf 26 jaar oud was. Hij was tien jaar lang in alle tien de seizoenen te zien.

In 2005 speelde de acteur met 90210-vriend Brian Austin Green fictieversies van zichzelf in de thriller Domino. Hij pakte naast een rol in CSI New york, vooral nog wat rollen in kleine producties. De 51-jarige Ian, die er nog jong uitziet, was dit jaar te zien in de fictiefilm Lavalantula.

Net als Jennie Garth trainde Ian zich suf voor Dancing With The Stars. Vijf jaar geleden stapte de acteur voor de tweede keer in het huwelijksbootje, met een verpleegster. Ze kregen twee dochters. Zijn eerste huwelijk (1997-2002) was met Nathalie Schieler, die een gastrol had in 90210.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress
Volledig scherm
Dean en Tori met hun kinderen in LA, in december 2013. © Getty Images

Tori Spelling (Donna Martin)
Tori, dochter van 90210-producer Aaron Spelling, deed auditie voor de serie onder een valse naam. Ze wilde niet herkend worden als 'de dochter van', maar dat mislukte. In de serie speelde ze de 17-jarige fashionista Donna. Tori speelde in de meeste afleveringen van de hele cast; maar liefst 291.

Afgezien van de film Scary Movie 2 stortte Tori zich in haar leven na 90210 vooral op televisiewerk. Ze speelde in een moderne versie van A Carol Christmas (2003) en als een parodie op zichzelf in de sitcom So Notorious (2006).

Haar huwelijk met Dean McDermott, haar collega in de kleine film Mind Over Murder, zorgde voor flink wat geld in het laatje. Ze tekenden voor de realityseries Tori & Dean: Home Sweet Hollywood en Tori & Dean: Cabin Fever en True Tori. Ook speelde ze naast 90210-vriendin Jennie Garth in de 2014-serie Mystery Girls.

Op haar 42ste runt Tori een hotel met haar man. Een tweede reeks van True Tori staat dit jaar op de rol. Ook is ze sinds 2007 trouwambtenaar en trouwt ze homoseksuele koppels.

De blondine is moeder van vier kinderen: Liam, Stella, Hattie en Finn Davey. Aan Amerikaanse media verklapte Tori dat haar laatste zwangerschap moeilijk was. Ze raakte naar eigen zeggen in levensgevaar door verschillende complicaties, waardoor Finn de bijnaam 'miracle baby' heeft. Eind augustus werd Tori gespot met een knalrood gezicht. Een peeling met een chemisch goedje was niet helemaal goed gegaan.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress

Luke Perry (Dylan McKay)
Soapacteur Luke deed auditie voor de rol van Steve Sanders maar werd cultuurhistoricus Dylan McKay. Dylan kreeg al snel het stempel een look-a-like te zijn van James Dean.

Hij verliet de serie in het midden maar keerde terug voor de laatste afleveringen. Daarna bleef hij actief in de filmwereld met rollen in Oz, Jeremiah, Windfall en Body of Proof. In 1992 leverde een bijrol in Buffy the Vampire Slayer een relatie met tegenspeelster Kristy Swanson op. De twee waren een jaar samen. Ook had hij een gastrol in Will & Grace en een terugkerende rol in What I Like About You, met Jennie Garth.

Luke durfde het ook aan op te treden in het theater en speelde zelfs op Broadway. Begin 2004 maakte hij zijn debuut op West End in Londen in het toneelstuk When Harry Met Sally. Dit jaar is de 49-jarige Luke te zien in de fantasyfilm Dragon Warriors.

Zoals vele collega's heeft Luke een scheiding op zijn naam staan. Hij trouwde in 1993 met Rachel Sharp, tien jaar later scheidde het stel. Ze hebben twee kinderen: Jack en Sophie.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress

Gabrielle Carteris (Andrea Zuckerman)
Gabrielle dacht dat zij te jong was om een student te spelen, maar ze kreeg toch de rol van Andrea, die een onbeantwoorde verliefdheid koesterde voor Brandon. Ze verliet de show op haar 35ste, na zes seizoenen.

later kreeg Gabrielle een eigen dagelijkse talkshow, die slechts één seizoen werd uitgezonden. Ze had gastrollen in Touched by an Angel, JAG en Nip/Tuck. Avatar: The Last Airbender en Batman The Brave and the Bold staan ook op haar CV. In 2008 was ze te zien in de serie My Alibi. Op haar 54ste was ze nog te zien in de thriller The Suicide Note.

Gabrielle is sinds 1992 netjes getrouwd met Charles Isaacs. Ze hebben twee meisjes: Kelsey Rose en Mollie Elizabeth.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress
Volledig scherm
Brian met Megan Fox in betere tijden, in 2011 in New York. © Getty Images for Jaguar

Brian Austin Green (David Silver)
Brian was de jongste van de bende, toen hij op 17-jarige bij de start werd gecast. Hij was 26 jaar toen hij na tien seizoenen stopte. Daarna was hij de tegenspeler van Freddie Prinze Jr. in de sitcom Freddie, was te zien in Terminator: The Sarah Connor Chronicles en zat twee jaar in Desperate Housewives. Tot vorig jaar verscheen Brian twee jaar in Anger Management, naast Charlie Sheen.

Brian heeft een reputatie als het gaat om vrouwen. In 1992 viel de acteur voor de charmes van 90210-collega Tiffani-Amber Thiessen. Ze gingen drie jaar met elkaar. Van 1999 tot 2003 was de acteur verloofd met een tweede collega; Vanessa Marcil. Met haar kreeg hij een zoon.

Vijf jaar geleden trouwde Brian de 13 jaar jongere superster Megan Fox. Zij kregen twee jongens die de tijd over hun ouders moeten verdelen. In juni van dit jaar kondigden de twee hun scheiding aan.

Volledig scherm
© ANP Kippa/ Brunopress