Volledig scherm
A$AP Rocky. © Richard Shotwell/Invision/AP

A$AP Rocky officieel vervolgd voor mishandeling in Zweden

De Zweedse openbaar aanklager heeft rapper A$AP Rocky zware mishandeling ten laste gelegd. Hij wordt nu officieel vervolgd voor de vechtpartij waarvoor hij sinds begin juli al vastzit in Zweden, nadat er beelden opdoken waarin te zien was hoe hij een man sloeg en schopte.

Aanklager Daniel Suneson zei in een verklaring vanochtend dat hij vervolging instelt tegen de artiest en twee mensen uit zijn entourage, nadat hij tot de conclusie is gekomen dat de besproken beelden ‘een misdaad bevatten, ondanks claims van zelfverdediging en provocatie’. De rapper blijft tot de rechtszaak vastzitten.

De officier bekeek verschillende video’s van de vechtpartij op 30 juni in het centrum van Stockholm. A$AP, die werd geboren als Rakim Mayers, en zijn entourage waren betrokken bij dat opstootje waarbij twee mannen rake klappen kregen. De rapper beweert dat hij juist slachtoffer was, het duo zou de Amerikaan hebben lastiggevallen.

Suneson liet donderdag weten dat hij meer videomateriaal heeft gezien dan dat er op internet circuleert. ,,Naast het filmmateriaal zijn er ook getuigenissen”, verklaarde de officier van justitie. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend, de rechtbank van Stockholm moet een datum prikken. Later donderdag geven A$APs advocaat en agent een persconferentie. Of de rapper zijn optreden op Lowlands volgende maand moet annuleren, is nog niet duidelijk.

Gemoederen

De zaak rondom de Fuckin’ Problems-rapper houdt de gemoederen flink bezig. Nadat Kim Kardashian en haar man Kanye West opriepen de rapper te helpen, kwamen president Donald Trump en zijn vrouw Melania in actie. Trump belde met ‘de zeer getalenteerde premier van Zweden’ en bood aan om persoonlijk garant te staan voor de borgsom van de rapper. Veel haalde het belletje echter niet uit; Zweden kent geen borgtocht en premier Stefan Löfven zei voordien al niets te kunnen doen voor A$AP omdat ‘het Zweedse rechtssysteem onafhankelijk is’. ,,In Zweden is iedereen gelijk voor de wet en dat geldt ook voor bezoekers uit andere landen.”