Volledig scherm
PREMIUM
© ANP Kippa

Aart Staartjes: een man die geen kindervriend wilde heten

Welke Nederlander is niet opgegroeid met Aart Staartjes, die vandaag op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeluk met zijn brommobiel in Leeuwarden overleed? Met zijn televisieoptredens heeft hij decennialang diverse generaties vermaakt. Hij werd vooral bekend als meneer Aart uit Sesamstraat. Een type dat hij ooit omschreef ‘als iemand die de bal lek prikte’.

Volledig scherm
Staartjes in 'Jan J. de Bom’ © ANP

In de jaren 70 was Staartjes een van de drijvende krachten van De Stratemakeropzeeshow met Wieteke van Dort (De Deftige Dame) en Joost Prinsen (Erik Engerd), een baanbrekend kinderprogramma, waarin Staartjes als het personage De Straat schitterde.

De makers deinsden er niet voor terug om controversiële onderwerpen te behandelen, zoals pies en poep, kinderen die hun ouders de les lazen en het belachelijk maken van onderwijzers in sketches, waarin Staartjes en Van Dort eeuwige zittenblijvers speelden.

Fatsoenminnend Nederland sprak regelmatig schande van deze brutale benadering van de kinderziel van De Stratenmakersopzeeshow. Sommige ouders verboden hun kinderen zelfs naar het programma te kijken. Maar de uitzendingen kenden ook veel bewonderaars door de originele en gedurfde wijze waarop de onderwerpen werden behandeld.

Van het programma zijn in de jaren 1972 en 1974 55 afleveringen gemaakt. Daarna gingen Staartjes en zijn collega’s aan de slag met het eveneens bewierookte J.J. de Bom, voorheen de kindervriend dat eind jaren 70 werd uitgezonden en slechts 32 afleveringen telde. Het programma werd in 1979 wel bekroond met de Zilveren Nipkowschijf van de televisiecritici.