Volledig scherm
© ANP Kippa

Acda hoofdrol in musical: 'Ik kan dit'

Cabaretier en acteur Thomas Acda is binnenkort voor het eerst in een musical te zien. Hij zal de hoofdrol vertolken in 'Fiddler on the Roof'. 

Het is de eerste keer dat Thomas Acda in een musical speelt. Hij pakt het meteen groots aan, want hij neemt de hoofdrol op zich. De Stichting Theateralliantie, een samenwerkingsverband van acht grote Nederlandse theaters, maakte vandaag bekend dat zij Acda hebben gestrikt voor de hoofdrol.

'Ik kan dit wel'
,,Toen regisseur en goede vriend Ruut Weissman mij benaderde om de rol van Tevye te gaan spelen, zei ik meteen ja", aldus Acda, die de afgelopen jaren onder meer een boek schreef en een film regisseerde. ,,Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan."

'Fiddler on the Roof' vertelt over een arme, Joodse melkboer en zijn vijf dochters. Het stuk, waarin onder meer het wereldberoemde nummer 'If I Were A Rich Man' zit, was al een aantal keer eerder in Nederland te zien. In de jaren 60 speelde Lex Goudsmit met veel succes de hoofdrol van boer Tevye. In de jaren 90 en in 2008 vertolkte Henk Poort het beroemde personage.

Quote

Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan

Thomas Acda

Nieuwe versie

De musical gaat op 5 november 2017 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna is de voorstelling te zien in zeven andere grote theaters in Nederland.

Regisseur Weissman maakte eerder ook de Hazes-musical 'Hij gelooft in mij'. Hij gaat naar eigen zeggen 'een nieuwe actuele versie van het verhaal creëren, waarin familiewaarden en eigen tradities bij een volk op de vlucht centraal staan'.

De samenwerking van de acht theaters is bijzonder. Niet eerder gaven acht theater gezamenlijk de opdracht om een grootschalige theaterproductie te realiseren. De andere theaters zijn het Nieuwe Luxor in Rotterdam, Orpheus in Apeldoorn, Martiniplaza in Groningen, Chassé in Breda, Parkstad Limburg in Heerlen, Zwolse Theaters en het Wilmink Theater in Enschede.