Volledig scherm
Willem Drieling RTL Boulevard © RTL Boulevard

Acteur Willem Drieling in gesprek met zedenpolitie over Gosschalk

De 46-jarige acteur Willem Drieling heeft contact gehad met de afdeling zedendelicten van de Amsterdamse politie naar aanleiding van zijn verhalen over seksuele intimidatie door de in opspraak geraakte castingdirector Job Gosschalk. Dat bevestigt zijn vertrouwenspersoon Guido Goossens.

De afgelopen weken vertelden meerdere acteurs over hun soms traumatiserende ervaringen met Gosschalk. Het verhaal van Drieling was opvallend, omdat hij naar eigen zeggen pas 16 jaar oud was toen de castingdirector hem vroeg zich uit te kleden. Het is voor het eerst dat een slachtoffer vertelt dat hij naar de politie stapt.

Volgens Goossens heeft Drieling reeds contact gehad met de politie waarop hem is verzocht om de kwestie verder te bespreken op het hoofdbureau in Amsterdam. Dit gesprek vindt ‘op korte termijn’ plaats.

,,Het is een oriënterend gesprek om mijn kant van het verhaal te vertellen en om dan samen met de betreffende afdeling verder te kijken wat we kunnen doen’’, aldus Drieling via zijn vertrouwenspersoon. ,,Wij hebben het over een situatie die zich 30 jaar geleden heeft afgespeeld. Dus na het gesprek zal de politie mij adviseren in hoeverre een officiële aangifte nog zinvol is.’’ Verder laat Drieling weten dat hij blij is dat de politie zijn verhaal serieus neemt en nazorg wil bieden.

Naakt onder de douche

Quote

Ik ben mijn hele leven bang geweest dat de foto’s naar buiten zouden komen

Willem Drieling
Volledig scherm
Job Gosschalk © ANP Kippa

Drieling was een jeugdspeler bij Ajax toen hij op straat door Job Gosschalk van Kemna Casting werd gescout. Binnen een week stond hij naar eigen zeggen als 16-jarig jongetje naakt onder de douche voor een fotosessie, omdat ‘een goede acteur uit zijn comfort zone moet durven treden’. Hij zou ook seksuele handelingen bij zichzelf hebben moeten verrichten.

,,Ik ben mijn hele leven bang geweest dat de foto’s naar buiten zouden komen’’, aldus Drieling (die rolletjes speelde in onder meer De Koning van Katoren en Vuurzee) eerder in een interview met Peter R. de Vries. Hij zou zeker acht keer uit de kleren zijn gegaan voor Gosschalk, tijdens erotische speelsituaties. Pas enkele weken terug biechtte hij zijn ervaringen op aan zijn vrouw en familie. Zijn schokkende bekentenis heeft inmiddels niet alleen het grote publiek bereikt, maar dus volgens Drieling ook de politie. Een woordvoerder van Politie Amsterdam kan de afspraak niet bevestigen noch ontkennen.

De acteur voegt nog toe: ,,Ik vind het jammer en het stelt mij erg teleur dat de directie van Kemna Casting niet eens de moeite heeft genomen om persoonlijk contact met mij op te nemen. We zijn immers al een tijdje verder, dus dit was allang mogelijk geweest.’’

In een reactie laat Marc van Bree van Kemna Casting weten: ,,De directie van Kemna Casting heeft alle betrokkenen opgeroepen om hun verhaal te vertellen bij Bureau Integriteit. Die oproep zullen wij blijven herhalen. Op die manier hopen wij een goed beeld te kunnen krijgen over de gebeurtenissen die zich zouden hebben voorgedaan.’’

Kwaad bloed

Gosschalk was de laatste jaren actief als producent en regisseur. Hij erkende grenzen te hebben overschreden in zijn omgang met acteurs en te stoppen met werken. In zijn verklaring ontkende hij echter dat er minderjarigen bij betrokken waren. Hij deed dit af als ‘een wild gerucht’.

Gosschalk stond jarenlang aan het hoofd van Kemna Casting, het bekendste castingbureau van Nederland. De directie zegt tot op heden niets te hebben geweten van seksuele intimidaties. Dit zet veel kwaad bloed bij acteurs, maar ook bij oud-medewerkers.

Guido Goossens, die intensief contact onderhoudt met Drieling en nu namens hem het woord voert, vindt die bewering ‘ongeloofwaardig’. Dat vertelde de voormalig assistent van Gosschalk eerder in deze krant. Goossens was de eerste oud-collega die zijn verhaal met naam en toenaam vertelde.

Job Gosschalk is niet de enige bij Kemna Casting die zich meermaals schuldig maakte aan seksuele intimidatie, vertelden insiders eerder aan deze krant. Even later werd duidelijk dat een onderzoek werd gestart naar een tweede medewerker van het machtige castingbedrijf. Deze zou inmiddels niet langer voor Kemna werkzaam zijn.