Acteurs All you need is love-film 'vervangen'

Regisseur Will Koopman, onder meer verantwoordelijk voor de twee succesvolle Gooische Vrouwen-komedies, heeft acteurs moeten teleurstellen voor de opnames van haar film All you need is love.

Volledig scherm
Will Koopman © Shody Careman

De acteurs waren al benaderd voor rollen in de film door regisseur Job Gosschalk, maar hij werd van het project gehaald nadat meerdere acteurs hem afgelopen najaar seksueel onaanvaardbaar gedrag hadden verweten. Koopman kreeg vervolgens de taak om de film over te nemen. ,,De castings waren nog niet definitief, maar hij had al wel acteurs benaderd. Ik had er een ander idee bij en daarom heb ik mensen moeten teleurstellen'', vertelde Koopman vannacht in het programma 't Wordt nu laat op NPO Radio 2. 
Fedja van Huêt speelt Dr. Love en ook voor onder andere Anniek Pheifer, Waldemar Torenstra en Rop Verheijen is een hoofdrol weggelegd. De film, gebaseerd op het succesvolle liefdesprogramma van Robert ten Brink, is volgens Koopman geslaagd. De montage is net af, maar het duurt nog even voordat All you need is love in de bioscoop is te zien. ,,Het is een fijne kerstfilm geworden'', zei de regisseur. ,,Het klinkt heel ijdel, maar hij is goed gelukt. Paula van der Oest heeft een bijzonder leuk script geschreven.''

Apartheid

Koopman vertelde in de radioshow ook dat ze graag een film wil maken over antiapartheidsactiviste Conny Braam en Operatie Vula die zij eind jaren tachtig opzette op verzoek van de leiders van het ANC in ballingschap. 

Braam was oprichtster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland (AABN). De organisatie steunde het ANC en informeerde het Nederlandse publiek in de jaren zeventig en tachtig over de daden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.
De Nederlandse activiste werd in 1986 gevraagd om deel te nemen aan Operatie Vula. Die had als doel de in ballingschap verkerende leiders van het ANC ondergronds te laten terugkeren naar Zuid-Afrika om het verzet tegen het blanke apartheidsregime te kunnen coördineren. 

Braam hielp met het opzetten van schuilplaatsen in Zuid-Afrika en het binnensmokkelen van documenten. Zij vroeg onder meer Nederlandse theatermensen om te helpen met het verzorgen van vermommingen voor de ANC-leiders.

Waanzinnig verhaal

,,Het is een waanzinnig verhaal", aldus Koopman. ,,Mijn beste vriendin is onderdeel geweest van die groep van Braam. Ze heeft me niets verteld; pas toen het naderhand bekend werd, heeft ze verteld dat ze er aan mee heeft gedaan." Verder vertelde Koopman dat ze weer graag een thriller wil maken; de regisseur heeft al een boek op het oog waarvan ze de rechten probeert te krijgen.

Volledig scherm
Frank Lammers in All you need is love © Dutch Filmworks