Volledig scherm
In 1998 © V/D ENDE PRODUCTIONS

Actrice Ellemijn verloor drie kinderen bij bevalling en kreeg vier miskramen

Actrice Ellemijn Veldhuijzen van Zanten (49) is openhartig over een aantal zware perioden uit haar leven waarin ze verschillende keren afscheid moest nemen van haar kinderen. Ellemijn kreeg drie gezonde kinderen, maar drie keer verloor ze de baby tijdens of vlak na de bevalling.

Volledig scherm
Ellemijn in 2015 © Daniel Kroll

,,Ik ben in totaal tien keer zwanger geweest'', aldus de actrice, die onder meer te zien was in Rozengeur en Wodka Lime en Sam Sam, tegen Lindanieuws.nl. Ze kreeg vier keer een miskraam en drie keer ging het rond de bevalling mis.

Toen ze voor het eerst zwanger was, bleek dat haar nog ongeboren dochter Jasmijn een vochtophoping had in haar nek. ,,Ze zal nooit kunnen leven, zei mijn moedergevoel. Uit liefde moet ik haar laten gaan.'' Daarna raakte Ellemijn snel opnieuw zwanger, van het meisje Tijgertje die werd vernoemd naar haar beweeglijkheid. Zij werd na 18 weken geboren.

Vervolgens werden zoons Victor en Boaz geboren; zij zijn kerngezond. Toen er anderhalf jaar later een vroege miskraam volgde, strandde haar huwelijk. Daarover zegt de actrice: ,,In tijden van crisis val je terug op je basis. Onze basis samen bleek niet solide genoeg.''

Lijm

Met haar nieuwe liefde kreeg ze ook een jongetje, dat niet overleefde nadat hij te vroeg ter wereld kwam, en volgden weer twee vroege miskramen. Toen ze op haar 42ste beviel van het jongetje Pablo, was ze zielsgelukkig. ,,De lijm van ons gezin, omdat hij ons allemaal met elkaar verbindt.'' Ellemijn noemt haar kinderen haar 'bucketlist'. ,,Geluk zit hem in kleine dingen, zoals een onverwachte knuffel van mijn puberzoons of weten dat iedereen thuis is. Ik had eigenlijk zes levende kinderen moeten hebben. Dat past bij me, maar het is zoals het is.''