Volledig scherm
© Instagram

Actrice Shannen Doherty: Ik heb nog vijf jaar te leven

UpdateActrice Shannen Doherty (45), bekend van de jaren '90-hitserie Beverly Hills 90210 en de serie Charmed, heeft volgens eigen zeggen nog maar maximaal vijf jaar te leven. Vorig jaar kreeg de ster de diagnose borstkanker en inmiddels is de ziekte uitgezaaid naar de lymfeklieren en andere delen van haar lichaam. ,,Ik vecht voor mijn leven'', vertelt Shannen aan Amerikaanse media.

Volledig scherm
© ANP

De actrice heeft chemotherapie gekregen en ondergaat momenteel bestralingen. In mei, zo maakte ze eerder deze week bekend, is één van haar borsten verwijderd. Door de behandelingen is het haar van Shannen gaan uitvallen. Om die reden heeft de ster recent haar lokken afgeschoren. Foto's van haar kale hoofd zette Doherty op Instagram. ,,Ik schaam me niet voor de ziekte die ik onder de leden heb. Ik ben niet de enige vrouw die door borstkanker is getroffen'', aldus de actrice die uit de hele wereld steun krijgt.

Volgens Shannen houdt haar man Kurt Iswarienko 'elke seconde' meer van haar. ,,Ik ben gezegend met zo'n geweldige groep mensen om me heen", schrijft ze bij een foto van haarzelf en haar man. ,,Hij houdt van me met roze haar of met geen haar.''

Aan Entertainment Tonight vertelde Shannen dat haar herdershond Bowie de uitzaaiingen bij haar ontdekte. Dat gebeurde kort na de borstamputatie. "Toen ik terugkwam van mijn operatie, was Bowie weer aan het snuffelen in dat gebied. Nadat ik mijn eerste chemokuur achter de rug had, ging ze aan mijn hele lichaam ruiken.'' Onderzoek wees korte tijd later uit dat zich ook op andere plekken van haar lichaam kankercellen bevinden. Honden kunnen, zo is wetenschappijk aangetoond, chemicaliën detecteren die door tumoren worden afgegeven.

Manager
Shannen Doherty houdt haar voormalige manager overigens verantwoordelijk voor de ernst van haar ziekte, zo bleek in augustus vorig jaar. Doherty gaf geruime tijd haar verzekeringen uit handen. Haar manager, die de boel zou regelen, zou een factuur van haar zorgverzekeraar hebben genegeerd, waardoor Doherty haar zorgverzekering kwijtraakte. De actrice kon zich pas in 2015 weer verzekeren. Omdat ze een paar maanden onverzekerd was, ging Shannen niet regelmatig op controle bij artsen. Dat deed ze naar eigen zeggen wel toen ze nog verzekerd was.

In maart 2015 klopte Doherty aan bij een arts en werd de diagnose borstkanker gesteld. De ziekte bleek al uitgezaaid naar een lymfeklier. Volgens Doherty kreeg ze van haar artsen te horen dat de kanker zich in 2014, toen ze onverzekerd was, uitzaaide. De actrice stelt nu dat het de schuld van haar manager is dat de ziekte zo laat werd ontdekt. Onbekend is of de manager zich inmiddels al bij een rechter heeft moeten verantwoorden voor zijn handelen.