Hidde van Warmerdam
Volledig scherm
Hidde van Warmerdam © ADR

AD en Qmusic komen met online ‘lichtpuntjes’-programma #NLblijftthuis

Vanuit misschien wel de kleinste televisiestudio in Nederland, bovenop het dak van het pand waar Qmusic zit, komen het AD en radiozender Qmusic dagelijks om 16.30 uur met een online feelgoodshow #NLblijftthuis. ,,Om de mooie initiatieven en acties in Nederland in het licht te zetten”, zegt presentator Hidde van Warmerdam.

De naam van het programma heeft dan misschien wel een beetje een dwingend karakter, ‘maar het zorgt ook voor een blik op de solidariteit in Nederland’. ,,Al die mensen die er iets van proberen te maken nu”, zegt hij. ,,We proberen dagelijks zes tot zeven gasten via skype in het programma te halen. Van de wat bekendere Nederlanders die al dan niet op ons verzoek iets doen tot de initiatieven in het land.”

Zo zingt vandaag Paul de Munnik op verzoek het nummer Liedje voor de hopelozen. ,,Dat heb ik ooit in een theatervoorstelling van hem en Maarten van Rozendaal gehoord”, zegt Van Warmerdam. ,,Ik vond dat zo’n prachtig lied. Ik denk dat het met de stem van De Munnik ook prachtig klinkt.” Naast de BN’ers komen de landelijke initiatieven aan bod. ,,Van de mensen die complete bingomiddagen opzetten voor ouderen in verpleeghuizen tot de mensen die theater voor kindjes digitaal aanbieden.”

Nieuwe liveserie met Hidde van Warmerdam: #NLblijftThuis
Volledig scherm
Nieuwe liveserie met Hidde van Warmerdam: #NLblijftThuis © Videostill

Hartverwarmend

Quote

ik ben bang dat we met deze ziekte een lange adem zullen moeten hebben

Hidde van Warmerdam

De makers willen er iedereen een hart onder de riem mee steken. ,,Om te laten zien dat dit ook gebeurt. Natuurlijk brengen we als nieuwsmedia ook de harde cijfers en feiten, maar met #NLblijftthuis laten we op bescheiden wijze de hartverwarmende zaken zien.” Iedere dag om 16.30 uur is de live-show te volgen via de websites van AD en Qmusic. ,,En onze regionale collega’s.”

Van Warmerdam doet dat niet in zijn eentje. ,,Ik krijg verschillende side-kicks. AD-columniste Nynke de Jong schuift een paar keer aan, Qmusic-dj Hila Noorzai en sportjournaliste en presentator Diana Kuip. Met zijn tweeën en één regisseur zitten we in de studio, netjes op 1,5 meter afstand van elkaar. Meer passen er ook niet in de studio. De redactie werkt vanuit huis, net als meer redacties digitaal doen nu.”

Met al die coronamaatregelen is het lastig te voorspellen hoe lang de show blijft draaien. ,,Maar ik ben bang dat we met deze ziekte een lange adem zullen moeten hebben. Dus #NLblijftthuis maken we zo lang als het duurt.”

Bekijk fragmenten uit #NLblijftthuis in onderstaande playlist: