Volledig scherm
© ANP

AD Misdaadmeter wordt tv-programma

De jaarlijkse AD Misdaadmeter is vanaf volgend jaar maart een tv-programma met presentatieduo Jaap Jongbloed en Anniko van Santen. In elke aflevering staat een thema centraal, zoals mishandeling, inbraak en zedendelicten.

Naar aanleiding van misdaadcijfers en de analyse hiervan in deze krant gaan Jongbloed en Van Santen in gesprek met instanties, betrokkenen en het opiniepanel van EenVandaag. ,,Bij Opsporing Verzocht ben ik de stem van de politie, nu ben ik samen met Jaap eens de stem van de burger en nemen we echt een kijkje achter de voordeur,'' vertelde Van Santen gisteren tijdens de winterpresentatie van omroep AVROTROS. Collega Jongbloed vult aan: ,,Maar net als bij Opsporing Verzocht hopen we de kijker ook in beweging te brengen. Hoe woon je veiliger, hoe kun je jezelf bewapenen tegen criminaliteit?''

Relevant
Met de AD Misdaadmeter analyseert deze krant jaarlijks de misdaadcijfers in gemeenten, ook gebaseerd op het aantal aangiften op tal van gebieden, zoals mishandeling en straatroof. Het tv-programma, geproduceerd door Endemol en vanaf 24 maart wekelijks te zien op NPO1, is volgens het duo ook een goed voorbeeld van de nieuwe Publieke Omroep, die zich meer wil toeleggen op 'maatschappelijk relevante' televisie.

AVROTROS toonde zich gisteren ook zeer blij met het besluit van de NPO dat er plaats blijft voor amusement. Dit in tegenstelling tot wat staatssecretaris Sander Dekker (Media) wenst. Hij vindt dat programma's als Bananasplit en Animal Crackers thuishoren op commerciële zenders. AVROTROS-mediadirecteur Remco van Leen, tijdens de presentatie in Hilversum, verwijzend naar Dekker: ,,Als ik alleen al zijn naam hoor, gaan mijn nekharen overeind staan.''

Jan Smit
De omroep deed enkele nieuwe programmatitels voor 2015 uit de doeken. Na De Zomer Voorbij met Jan Smit, zoekt de Volendammer nu samen met andere bekende Nederlanders de sneeuw op in De Winter Voorbij. In een spontaan moment wees directeur Van Leen de zanger tevens aan om, net als de afgelopen keer, ook in 2015 het Gouden Televizier Ring Gala te presenteren.

Ook het satirische Koefnoen krijgt een twist. In Koefnoen Presenteert draait het om één verhaal in plaats van meerdere korte sketches. Paul Groot legt uit dat elke aflevering gezien kan worden als een pilot voor een komedieserie. Hij sluit daarbij niet uit dat een hiervan inderdaad kan uitgroeien tot een reguliere reeks.

Gloednieuw is Mindf*ck, te zien vanaf januari. Dokter en illusionist Victor Mids confronteert gewone en bekende Nederlanders met verbazingwekkende trucs. Het programma laat zien hoe de hersenen reageren op bepaalde illusies.