Volledig scherm
© ANP

Adèle Bloemendaal (79) is bijna blind

Voormalig actrice, cabaretière en zangeres Adèle Bloemendaal (79) heeft volgens haar zoon John Jones de laatste tijd zo veel problemen met haar gezichtsvermogen, dat lezen zo goed als onmogelijk is geworden.

Mijn moeder las altijd graag. Daarom heeft ze noodgedwongen haar heil moeten zoeken bij audioboeken, die ze leent bij een bibliotheek voor blinden en slechtzienden,' vertelt zoon Jones (48) aan het AD. Hij is de zoon van Adèle en acteur Donald Jones, die in 2004 overleed.

Teruggetrokken
Adèle leeft tegenwoordig, zo stelt haar zoon, een teruggetrokken bestaan. 'Na een aantal beroertes is zij een broze, maar nog altijd zeer kranige vrouw die buitengewoon helder van geest is. Ze is van alles wat er in de wereld of haar directe omgeving speelt, prima op de hoogte. Ma geniet in alle rust, buiten de schijnwerpers, van haar nadagen, samen met haar vrienden, familie en kleinkinderen.'

Beroerte
Adèle Bloemendaal werd in 1999 getroffen door een beroerte, waarvan ze vlot herstelde. Een jaar later sloeg het noodlot weer toe, met een licht herseninfarct, waardoor ze een optreden vroegtijdig moest staken. Daarna besloot ze geen theatershows meer te maken. Eind 2006 was ze nog te zien in één aflevering van de remake van de komedie 't Schaep met de 5 Pooten.