Volledig scherm
© ANP Kippa

Adverteerders hekelen homograppen Voetbal Inside

updateAmstel Bier-producent Heineken, de Nederlandse Loterij  en scheerproductenfabrikant Gillette - de drie hoofdsponsors van de populaire tv-talkshow Voetbal Inside - zijn in gesprek met RTL omdat ze homofobe grappen in het programma afkeuren.  

Heineken, Toto (van de Nederlandse Loterij) en Gillette kwamen vandaag met een reactie nadat politica Sylvana Simons en de activistische programmamaakster Sunny Bergman gisteren op Facebook aandrongen op een reclameboycot van VI wegens homofoob taalgebruik.  ,,René van der Gijp walgt van 'ranzige homoseks' én het idee om twee mannen te zien trouwen. Johan Derksen noemt de Gaypride, het feest en protest voor LHBTI-emancipatie, een bloemencorso van heren met een veer in hun reet'', aldus Simons en Bergman. 

Heineken zegt met klem 'geen enkele bemoeienis met de inhoud van programma's zelf' te hebben. ,,Maar we moeten ons altijd blijven afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij de waarden van ons merk'', meldt de brouwerij in een verklaring. ,,Als dat niet het geval is, gaan wij het gesprek aan met de desbetreffende zender.'' Tegen het NRC vertelde een Heineken-zegsman nog: ,,We staan niet achter deze kwetsende opmerkingen. Voor ons is dit niet oké.” De brouwer zou zich vooralsnog niet willen terugtrekken als sponsor, maar is al wel in gesprek met RTL. 

Ook Toto heeft contact gezocht met de zender, benadrukt woordvoerder Sander van de Vooren. ,,Het is jammer dat er commotie is ontstaan. Daarom hebben we onze zorgen geuit bij RTL. We vinden dat er recht op vrijheid van meningsuiting moet zijn in Nederland, maar dat ontneemt een programma als VI niet de verantwoordelijk om de inhoud ervan te bewaken. Daar letten we als sponsor ook zeer scherp op.'' Toto trekt zich vooralsnog niet terug. ,,Maar we blijven voortdurend kijken of programma's blijven passen bij wat wij willen.''

Gillette Europa reageerde vanuit Frankrijk: „Wij nemen dit serieus want Gillette hecht waarde aan diversiteit. Wij keuren geen enkele boodschap goed die mensen kan raken vanwege hun huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie.” Onbekend is of de scheermesjesproducent stappen overweegt.

RTL stelde vandaag in een reactie op de commotie dat de mening van de mannen aan tafel bij Voetbal Inside 'ongenuanceerd, lomp en controversieel' is. Maar ook dat geen grenzen worden overschreden. Wel benadrukte RTL dat de mening van de VI-analisten niet dezelfde is als die van RTL. Volgens RTL is het uitspreken van meningen juist de kracht van het praatprogramma. De programmamakers herkennen zich dan ook niet in het standpunt van Simons en Bergman. 

Quote

Wij keuren geen enkele boodschap goed die mensen kan raken vanwege hun huidskleur, gender, denkbeel­den of seksuele oriëntatie

Zegsman Gillette

Derksen

Johan Derksen wordt niet warm of koud van de beschuldigingen, zo vertelde hij gisteren aan deze site  Volgens Derksen zijn hij en Van der Gijp 'in geen geval homofoob'. ,,We zeggen in het programma met een grote knipoog dingen die waarschijnlijk ook in de meeste voetbalkantines worden geroepen. Bij wijze van grap. Niet om wie dan ook te kwetsen.''

Het verbaast Derksen niks dat Sylvana Simons, in navolging van Bergman, 'weer met iets komt waarmee ze een golfje aandacht genereert'. ,,De Sinterklaas- en Zwarte Piettijd zijn weer voorbij dus heeft mevrouw Simons weer even niks om de aandacht mee te trekken. Ik begin haar zo langzamerhand erg zielig te vinden. Ze roept weer iets en ongetwijfeld krijgt ze straks weer alle ruimte om in door grachtengordelfiguren gedomineerde talkshows haar zegje te doen. Ergerniswekkend is dat. Volgens mij gaat het niet helemaal goed met die Sylvana. Het wordt eens tijd dat ze professionele hulp zoekt. Want dit is niets meer of minder dan ziekelijk.'' 

Het is niet de eerste maal dat het drietal van Voetbal Inside wordt bekritiseerd om hun uitlatingen. In oktober vielen veel mensen over Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee heen toen zij moesten lachen om de bekentenis van Jelle Brandt Corstius dat hij tijdens zijn werk als redacteur bij van Barend & Van Dorp was verkracht. Later stelden de mannen dat hun gelach door anderen verkeerd was geïnterpreteerd.