Volledig scherm
Jimmy Geduld zit er volgens eigen zeggen helemaal doorheen. © Brunopress

Afkickbedrijf van ex-GTST'er Jimmy Geduld is failliet

UpdateIntervention Nederland (IN), het bedrijf van voormalig GTST-acteur Jimmy Geduld, is failliet verklaard. Dat heeft Jimmy vanmiddag bevestigd aan het AD. ,,Dit is zeer pijnlijk, maar ik zal overwinnen''. Met zijn zaak hielp hij verslaafden af te kicken en terug te keren naar een normaal leven. IN en Geduld werkten de afgelopen jaren nauw samen met het RTL4-programma Verslaafd van Peter van der Vorst. In het nieuwe seizoen zal Jimmy niet meer te zien zijn.

Jimmy Geduld, die zelf jarenlang verslaafd was aan cocaïne en daardoor zijn baan bij Goede Tijden, Slechte Tijden verloor en een huwelijk zag stuklopen, richtte zijn bedrijf op in 2011. Op dat moment was hij alweer 8 jaar clean. Volgens Jimmy was zijn zaak direct een succes. Familie, vrienden of werkgevers konden een verslaafd persoon bij IN aanmelden. De verslaafde werd vervolgens via een zogenoemde interventionist of bemiddelaar (onder wie Jimmy zelf, red.) geconfronteerd met zijn gedrag en intensief begeleid naar zijn of haar weg naar herstel.

'Ik ben genaaid'
Volgens Jimmy ging het kort geleden fout met zijn in eerste instantie florerende firma. ,,Het klopt! Mijn bedrijf is onlangs failliet verklaard'', geeft hij met zachte stem toe aan het AD. ,,Dit is zeer pijnlijk. Het voelt als of ik een kind ben verloren. Ik zit er helemaal doorheen''. Hij verzekert dat Intervention Nederland 'op de één of andere manier' op termijn misschien een doorstart zal maken. ,,Geen idee hoe het zal lopen. Hoe dan ook ga ik hier uitkomen'', benadrukt hij.

Hoe het kon gebeuren dat IN uiteindelijk niet levensvatbaar bleek? Daarover houdt Jimmy zich enigszins op de vlakte. ,,Ik ben goed in mijn werk als interventionist. Dat staat vast. Maar een bedrijf leiden is nog iets anders dan mensen confronteren met hun verslaving en ze er vervolgens vanaf helpen.'' Jimmy vindt niet dat hij IN slecht heeft geleid. ,,Het stond er best goed voor. Desondanks is het buiten mijn schuld om toch fout gegaan. Ik zou het liever niet willen zeggen, maar doe het toch: feitelijk komt het erop neer dat ik vreselijk door een zakenpartner ben genaaid''. Een andere oorzaak van het faillissement is volgens Geduld de nieuwe wetgeving in de zorg. ,,Mijn bedrijf is machteloos nu onze diensten niet meer door de zorgverzekeraars vergoed worden''.

Peter van der Vorst liet vanmiddag aan RTL Boulevard doorschemeren dat de samenwerking met IN al zo'n twee maanden geleden is beëindigd. Hij benaderde Jimmy Geduld vervolgens om op persoonlijke titel toch aan het programma Verslaafd verbonden te blijven. ,,Maar daarvoor heeft hij bedankt'', aldus Van der Vorst die stelt dat er sowieso al plannen waren om aan de opzet van Verslaafd te sleutelen. In het nieuwe seizoen zal worden samengewerkt met meerdere interventionisten. ,,Ik vind het jammer dat het Jimmy zo gelopen is''. Waarom Geduld, ondanks het failissement, niet meer met van der Vorst wil werken, wilde hij niet zeggen. ,,Daarover geef ik binnenkort meer openheid van zaken. Nu is het nog te moeilijk om alle details over deze vervelende kwestie naar buiten te brengen''.