Volledig scherm
© AD/ Brunopress

Afscheid Jaap Buijs valt Jan Smit loodzwaar: Kijk hem daar eens liggen

UpdateIn Volendam vond vrijdagmorgen de condoleance voor de kleurrijke artiestenmanager Jaap Buijs, die afgelopen zaterdag op 69-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker, plaats. Naast de kist stonden Jaaps vrouw en kinderen, zijn jongere broer en Jan en Liza Smit. Jan, die Jaap beschouwde als zijn tweede vader, is vrijdag zeer ontroerd. Vrijdagmiddag vindt in besloten kring de begrafenis plaats.

Volledig scherm
© bruno
Volledig scherm
© AVROTROS
Volledig scherm
Jaap Buijs en Jan Smit © Pim Ras

De grondlegger van de palingsound laat zijn vrouw Gré na, zoon Aloys, dochter Alice en zes kleinkinderen. Op de rouwkaart staan ook Fem, Emma en Senn vermeld: de kinderen van Jan en Liza Smit.

Met rode, vochtige ogen vertelde Jan vrijdagochtend dat dit een loodzware dag voor hem is. Met een blik gericht op zijn opgebaarde mentor: ,,Kijk hem daar eens liggen in zijn kist. Mijn vriend, Hij was zo'n goeie maar, net als ieder ander mens, ook wel eens niet''. Jans al even geëmotioneerde vrouw Liza was bij hem om hem te steunen. Bij de condoleance waren tevens Nick Schilder en Simon Keizer en Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte (3JS) aanwezig. Ook Simon betitelde het afscheid als 'een hele moeilijke dag'. ,,Dit moet niet te vaak gebeuren. Helaas blijft het leven onvoorspelbaar''.

Andere aanwezigen waren René Froger, Frans Duijts, Jan Slagter, Carolina Dijkhuizen, Wolter Kroes, Marga Bult, Tim Douwsma, Gerard Joling, George Baker, Kees Tol, Annette Barlo, Jack de Vries, Erik de Zwart, Jan Keizer, Carola Smit, Peter Beense, Waylon en Anny Schilder. Peter Beense en zijn vrouw kwamen op de scooter aan. ,,Een pittig ritje hebben we voor Jaap over.''

Naast de kist van Jaap hingen grote beeldschermen die zijn kleurrijke leven illustreerden. Op de achtergrond klonken zacht de tonen van Sinatra's 'I did it my way'.

Bloemenzee
Ondanks dat de familie Buijs nadrukkelijk heeft aangegeven dat Jaap niet van bloemen hield, lag de condoleancezaal er vol mee. Er waren twee bestelbusjes nodig om de bloemen te vervoeren. Ook op het dak van de auto waarin Buijs lag, lagen bloemen. Op de kist een rouwboeket van de gehele familie Smit, met de tekst: 'Vaarwel vriend'.In verband met de hitte draaide de airconditioning in de volgauto's volop. Voor de gasten, die zich tegen de zon beschermden met zwarte kanten parasolletjes, stonden tientallen flesjes water klaar.

Volledig scherm
BN'er arriveren bij Hotel Spaander. Links: Omroep Max-baas Jan Slagter. Verderop zanger René Froger. © AD
Volledig scherm
De lijkwagen en volgauto's achter Hotel Spaander. © AD
Volledig scherm
Dames in klederdracht vormen een erehaag voor Jaap. © AD
Volledig scherm
De Vincentiuskerk in Volendam © VVV

Kerkdienst
Jaap lag tot 12.30 uur opgebaard in hotel Spaander. Vervolgens vertrok de rouwstoet rond 13.00 uur naar de rooms-katholieke Vincentiuskerk. De stoet reed ondermeer langs het kantoor waar Jaap vele decennia heeft gewerkt. Tijdesn die toch luidden de klokken van de kerk. In de kerk begon om 14.00 uur een besloten dienst, bijgewoond door familieleden, vrienden, bekenden en genodigden. Belangstellenden en pers werden op grote afstand gehouden door beveiligers en politie. Tijdens het binnendragen van de kist waren zacht de klanken hoorbaar van Una Paloma Blanca van George Baker die sinds het begin van zijn carrière nauw met Buijs samenwerkte.

Hotel Spaander

Ondanks de extreem hoge buitentemperatuur namen mensen de moeite Jaap Buijs aan de oevers van het IJsselmeer een laatste eer te bewijzen in het hotel dat recent nog centraal stond in de culinaire RTL-realityreeks Herrie in Hotel Spaander: een serie waarin de eigenzinnige directeuren Albert en Evert Schilder dringende adviezen kregen van tv-kok Herman den Blijker en hotelier Willem Reimers.

In het schilderachtige hotel, waar de 'tweede vader' van zanger Jan Smit kind aan huis was, vierde Jaap Buijs in 2011 nog zijn spectaculaire 65ste verjaardag. Een parade bekende artiesten - onder wie Smit, zijn zus Monique, Nick & Simon, 3JS, George Baker, BZN, Gerard Joling en vele anderen - kwam toen naar de surpriseparty van de flamboyante 'godfather van de palingsound'. Artiesten uit zijn stal traden op, biertaps draaiden overuren en obers gingen rond met grote schalen visspecialiteiten. Het contrast tussen toen en nu kan bijna niet groter. Geen opgetogen sfeer vrijdagmorgen, maar eerbiedige stilte en stemmige zwarte kleding voor een man die Volendam in diepe rouw heeft gedompeld.

Jaaps zoon Aloys zei woensdag al dat intimi reeds afscheid van zijn vader hebben genomen tijdens privé-condoleances. ,,Dit is zwaar'', typeerde Aloys zijn stemming op dat moment. Hij benadrukte dat de uitvaart geen publieke gebeurtenis zal worden. ,,De uitvaart is alleen bedoeld voor mensen die hem goed gekend hebben of met hem werkten''.

Kanker
Jaap kreeg in augustus 2013 de diagnose maagkanker. Volgens zijn zoon Aloys en dochter Alice was op dat moment geen sprake van uitzaaiingen. Zijn maag werd verwijderd, Buijs moest chemotherapie ondergaan en krabbelde uiteindelijk weer op. De maagkanker die was geconstateerd bleek, aldus zijn dochter Alice, het gevolg van een eerdere operatie die haar vader onderging. ,,Mijn vader kreeg op zijn 18de een maagbloeding en moest daarvoor onder het mes. Op het bindweefsel dat op dat litteken achterbleef is uiteindelijk kanker ontstaan''.

Recent keerde de ziekte toch weer terug in de vorm van een onbehandelbare vorm van slokdarmkanker die de artiestenmanager zaterdag 27 juni fataal werd. Volgens zoon Aloys, zo verklaarde hij recent, had zijn vader nog maximaal een jaar te leven. Ondanks die sombere prognose stierf Jaap toch nog eerder dan verwacht.

Volledig scherm
Gasten wachten op vertrek naar de rooms-katholieke Vincentiuskerk. © AD
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement