Volledig scherm
Na 39 afleveringen legt Rob Verlinden de hark opzij. © SBS

Afscheid van een icoon: tv-tuinman Rob Verlinden doet flinke stap terug

Rob Verlinden, Nederlands bekendste tv-tuinman, heeft dit weekend stilletjes afscheid genomen van zijn huidige rol als tv-tuinman. Na ruim dertig jaar op tv en een recente ziekenhuisopname is het tijd voor een flinke stap terug. ,,Voor dit werk moet je toch een jonge, vitale, snelle boy zijn."

Quote

Na de zomer gaat het programma door onder de titel 'De Grote Tuinverbou­wing'.

De term ‘met pensioen’ vindt de bijna 68-jarige tuinman nog wat heftig, vertelt hij vanuit Portugal, waar hij op dit moment samen met partner Robert een rondreis maakt met de camper. Toch is dat wel wat de hovenier gaat doen, zo zegt hij zelf. ,,Ook al voelt het niet zo. Ik blijf namelijk nog wel betrokken bij het programma, maar het fysieke werk in de tuin is voorbij. Het is goed zo.”

Afgelopen zaterdag kon de tuinliefhebber voor het laatst genieten van een schoffelende Rob. De 39ste aflevering van Rob's Grote Tuinverbouwing was de laatste voor hem in de huidige vorm. Na de zomer gaat het programma door onder de titel 'De Grote Tuinverbouwing'

Zijn collega Ivo Putman heeft het stokje zaterdag (tamelijk geruisloos) van hem overgenomen. Want waar Humberto Tan een hele week wijdde aan zijn eigen vertrek, deed Verlinden het een stuk rustiger aan. ,,De laatste aflevering heb ik wel grotendeels zelf gemaakt. Ik ben er heel trots op, al zaten de opnames ook voor mij vol met verrassingen. Zo ben ik onder meer ereburger van Almere geworden. Een lintje is me vijf jaar geleden geweigerd, omdat ik ‘te commercieel’ zou zijn. Daar was ik stomverbaasd over, maar goed. Nu ben ik ereburger van Almere, en daar ben ik hartstikke blij mee.”

Ziekenhuis

Op de camping in Portugal, waar hij nu geniet van de rust, prijst hij zichzelf gelukkig dat hij in relatieve gezondheid een kopje koffie kan drinken. Nog geen twee maanden geleden lag de tv-tuinman namelijk nog in het ziekenhuis met een longvliesontsteking, opgelopen door te lang doorwerken met een longontsteking. ,,Toen ik in dat ziekenhuisbed lag, dacht ik: ‘Dit kan zo niet langer’. Het zag er lelijk uit voor me. De ontsteking voelde alsof iemand met een staalborstel een open wond zat te aaien. Vreselijk. Ik heb toen besloten: nu moet ik gaan genieten. Het is de hoogste tijd. Voor mezelf, maar ook voor mijn partner."

Inmiddels gaat het beter, maar de volle kracht heeft hij nog niet terug. ,,Ik heb een flinke klap gekregen, waardoor ik ook functies in mijn spieren ben verloren. Gelukkig heb ik nu tijd om te ontspannen.” Zijn partner is blij met de beslissing. Voor hem kwam het besluit om te stoppen dan ook ‘als een cadeautje’, vertelt Verlinden. ,,Hij zei tegen mij: we hebben die camper niet voor niks. Ik wil meer van de wereld zien. Lekker samen rondrijden en genieten.”

Afkicken

De komende tijd wordt het afkicken voor Verlinden. ,,Ik moet erg aan het hele pensioenidee wennen. Maar écht helemaal weg ga ik niet, ik blijf natuurlijk wel de pater familias, en ik blijf ook een item in het programma maken." Zorgen over de toekomst van Rob’s Grote Tuinverbouwing heeft hij niet. ,,Het is een geoliede machine, mijn collega's gaan het allemaal makkelijk redden. Ook mijn opvolger Ivo is goed klaargestoomd. Hij heeft er zin in, maar moet nu wel zijn eigen karakter gaan vormen in het programma. Hij aapt mij nog wel eens na, maar moet vooral lekker zichzelf zijn.”

Het woord pensioen krijgt hij dan misschien nog nauwelijks over de lippen, zin om met man en camper te gaan genieten van Europa heeft hij wel. ,,Ik ben dan misschien niet meer die jonge, vitale snelle boy die ik ooit was, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik stil ga zitten."

Quote

Mijn partner zei: we hebben die camper niet voor niks. Ik wil meer van de wereld zien. Lekker samen rondrijden en genieten.

Rob Verlinden
Volledig scherm
© anp