Alan Parker (1944-2020): Britse filmmaker ging controverse nooit uit de weg
Regisseur Sir Alan Parker, die vandaag op 76-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleed, was een van de meest veelzijdige filmmakers van zijn generatie. Hij kon met elk filmgenre uit de voeten. Musicals (Fame, Bugsy Malone, Evita, The Commitments), thrillers (Mississippi Burning, Midnight Express) of romantisch drama (Shoot the Moon); Parker beheerste het allemaal. Vrijwel al zijn films waren zowel commerciële als artistieke successen.
Delen per e-mail
Parker, geboren in Londen, was in de eerste plaats een pragmatisch vakman. Dat had zeker met zijn achtergrond te maken als reclameschrijver. De boodschap van zijn films was altijd duidelijk. Recht door zee, geen mystificaties. De directheid (en het vaak aanwezige geweld) van zijn werk viel niet bij iedereen in de smaak, maar daar had Parker lak aan. Een kwaadwillende criticus bestempelde hem ooit als een ‘esthetische fascist’, maar ook daar kon de regisseur mee leven.
Soms zorgden zijn films voor ophef. Zoals Midnight Express (1978), dat zich in een Turkse gevangenis afspeelde, waar een Amerikaanse toerist belandde na opgepakt te zijn voor drugssmokkel. De film zorgde voor een diplomatieke rel met de Turkse regering die meende dat Parker het gevangenisleven (vol martelingen en corruptie) te veel had aangedikt. Het is een film die de tand des tijds wonderbaarlijk goed heeft overleefd. Bepaalde scènes gaan nog steeds door merg en been.
Muziekfilms waren een populair genre voor Parker. Hij verfilmde The Wall (1982) van Pink Floyd, maar die film was geen succes. Beter verging het Fame (1980), waarin muziekstudenten werden gevolgd. De film had de gelijknamige tv-serie tot gevolg, een grote hit in de jaren 80. Ook geslaagd was de verfilming van de musical Evita (1996) met een zeer acceptabele Madonna in de titelrol. Parker had geen moeite om haar in het gareel te houden.
Oscar
Een Oscar won Parker nooit. Hij werd als regisseur twee keer genomineerd, voor Midnight Express en Mississippi Burning (1988), een film over racisme in het zuiden van Amerika, die hem ook niet in dank werd afgenomen doordat hij de ware gebeurtenissen te veel naar zijn hand had gezet.
Parker nam in interviews nooit een blad voor de mond. Filmrecensenten omschreef hij ooit als eunuchs en met de Britse filmautoriteiten lag hij voortdurend overhoop omdat zij naar zijn oordeel veel te snobistisch hun werk deden, terwijl de volkse Parker, ook een groot voetballiefhebber (Arsenal was zijn team), meer de massa probeerde aan te spreken.
Dat is hem in al die jaren vaak gelukt. Films van Parker stellen zelden teleur. Veel van zijn werk kan vandaag de dag nog worden vertoond. Een retrospectief met de hoogtepunten van zijn oeuvre zou op geen enkel filmfestival misstaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frans kasteel familie Meiland onder voorbehoud verkocht, voor circa 1 miljoen euro
Het Franse kasteel van de familie Meiland is onder voorbehoud verkocht. De koper is een Nederlander, zo vertelde de familie vrijdag aan tafel bij Jinek. ,,We hebben vanmorgen de handtekening gezet", aldus Erica Meiland, die toegaf opgelucht te zijn. ,,Ja, maar ik vind pas dat het echt is als het echt verkocht is.” -
Romy Monteiro scoort rol in GTST: ‘Wat een cadeautje in deze tijd’
Romy Monteiro (28) haar droom is uitgekomen. De zangeres en musicalster heeft een rol weten te bemachtigen in Goede Tijden, Slechte Tijden. Monteiro maakt 10 maart haar debuut in de soapserie. ‘Acteren is iets wat ik altijd al heb willen doen en leren. Wat een cadeautje in deze tijd’, schrijft ze vandaag op Instagram. -
PREMIUMangela kijkt tv
Married at first sight moet dringend op zoek naar mensen die écht willen
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
Kanye West betaalde 12,4 miljoen uit eigen zak voor presidentscampagne
Zijn gooi naar het presidentschap heeft de Amerikaanse rapper Kanye West 12,4 miljoen dollar (ongeveer 10 miljoen euro) gekost. Uit het rapport dat kandidaten moeten inleveren bij de Amerikaanse kiescommissie, blijkt dat er in totaal zo’n 14,5 miljoen dollar gemoeid was met zijn campagne, waarvan hij het grootste deel uit eigen zak betaalde. -
PREMIUM
Hollywood pakt de KKK aan: films tegen racisme zijn er in alle maten en soorten
De speelfilm Burden, gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt het verhaal van een lid van de Ku Klux Klan die tot inkeer komt als hij wordt opgenomen in het gezin van een zwarte dominee. Hollywood heeft nooit echt de ogen gesloten voor racisme in Amerika.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?