Alex Klaasen
Volledig scherm
Alex Klaasen © ANP Kippa

Alex Klaasen wint Annie M.G. Schmidtprijs voor ‘lied dat hoopt biedt’

Alex Klaassen heeft vandaag de De Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen voor het indrukwekkendste cabaretlied van het theaterseizoen. Hij krijgt de prestigieuze prijs voor het lied Gewoon opnieuw uit zijn gelauwerde voorstelling Showponies II.

Volgens de jury gaat de prijs naar een lied waarvan de tekst ‘iets van hoop biedt’. ,,Muzikaal op hoog peil, een fraaie doorgecomponeerde melodie; de uitvoerende is sowieso de beste zanger van allemaal", zegt voorzitter Jacques Klöters.

Klaasen (die vorig jaar ook al genomineerd was met het lied Waarom mensen zingen uit Showponies I), schrijver Jurrian van Dongen en componist Peter van de Witte krijgen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen. Daar hoort ook een geldbedrag van 3500 euro bij.

Andere genomineerden waren dit jaar Arjen Lubach met Beter in Bed, Brigitte Kaandorp met Het is gebeurd, Kiki Schippers met Dorp, Mike Boddé met Ik dacht dat jij het was en Yvonne van den Eerenbeemt met La Fin. ,,Ik zag dit totaal niet aankomen”, reageert Alex. ,,Ik denk dat dit een van de meest pittige concurrentie is geweest in de afgelopen jaren. Het zijn echt prachtige nummers. Ik heb ze, zonder daar heel erg over te slijmen, allemaal echt grijsgedraaid.”

Uitreiking op radio

De Annie M.G. Schmidtprijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt en geldt naast de Poelifinario, voor het indrukwekkendste theaterprogramma, als een van de belangrijkste Nederlandse cabaretawards. In het verleden ging de prijs naar onder anderen Harrie Jekkers, Jenny Arean, Jan Boerstoel, Bram Vermeulen, Maarten van Roozendaal, Lenette van Dongen, Jeroen van Merwijk en Kiki Schippers.

Eigenlijk zou de prijsuitreiking op 30 maart zijn in Theater Bellevue als opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep door. De winnaar werd nu bekendgemaakt in het NPO Radio 5-programma Volgspot.