Allesdoener Hans Boskamp had veel talenten

DORDRECHT - Hans Boskamp, die vandaag op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Dordrecht aan de gevolgen van een herseninfarct overleed, had veel talenten. De man met het imposante voorkomen kon een hele serie beroepen opgeven: acteur, beurshandelaar, producer, spreekstalmeester in het circus en manager van artiesten.

Ook haalde hij als voetballer het Nederlands elftal.

Boskamp werd op 7 mei 1932 als Johannes Hendricus Gerardus Hoelscher in Rotterdam geboren. Hij was de zoon van een Joodse vader en een katholieke moeder. Boskamp studeerde rechten, werkte op een bank en voetbalde bij Ajax. Zijn vader, de vermaarde acteur Johan Boskamp, wilde niet dat hij naar het toneel zou gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus sloeg Hans het advies in de wind. ,,Ik ben achter het toneel geboren, tussen de coulissen'', verklaarde hij later de onvermijdelijke stap.

Het acteren voerde hem vanaf begin jaren vijftig naar tal van rollen op het toneel, in musicals, films en op de televisie. Boskamp was te zien in tv-series als Oppassen!!!, Ja zuster, nee zuster en Floris. In deze ridderserie speelde hij de rol van Lange Pier. Ook aan de succesfilm Turks Fruit deed hij mee. En als musical- en toneelacteur trad hij op in de musical My Fair Lady en in Potasch en Perlemoer, waar zijn vader ook al in zat. Bovendien produceerde hij de musicals Anatevka en Hair.

In de toneelversie van Potasch en Perlemoer maakte Boskamp zijn debuut als vervanger van Johan Kaart. Hij zou uiteindelijk alle mannelijke rollen voor zijn rekening nemen. Maar liefst 2600 keer stond hij als zodanig op het podium. ,,Stilzitten is niets voor mij. Ja, af en toe een boek en een wijntje, maar in godsnaam geen geraniums voor m'n neus'', zei hij ooit.

De allesdoener combineerde in het begin het acteren met voetballen. In de jaren vijftig speelde hij behalve voor Ajax ook voor DWS, een andere grote Amsterdamse club in die tijd. De linksback kwam vier keer uit voor het Nederlands elftal. Later zou hij met zijn maatje de voetbalcoach Rinus Michels het bekende duet uit de opera De parelvissers op single zetten.

Zijn tomeloze energie kon hij ook kwijt in het begeleiden van artiesten. Hij reisde in dienst van het toenmalige platenlabel Bovema de wereld rond. In 1969 stond hij John Lennon en Yoko Ono bij tijdens hun beroemde bed-in voor de wereldvrede in het Amsterdamse Hiltonhotel. Ook vergezelde hij sterren uit de Motownstal, onder wie Diana Ross en The Jackson Five.

Zelf zei hij dat hij veel ,,mazzel'' in zijn leven heeft gehad. Hij gebruikte graag Jiddische woorden en was een groot liefhebber van Joodse humor. Op latere leeftijd trad hij regelmatig op met Jiddische liederen.

Enkele jaren geleden kreeg hij ernstige gezondheidsproblemen. Dinsdag overleed hij aan de gevolgen van een herseninfarct in een ziekenhuis. (ANP)