Volledig scherm
© Annemieke Kock

Amandla! Mandela: Geschiedenisles, maar wel een swingende

RecensieEigenlijk bezit Amandla! Mandela alle componenten die de musical tot een gegarandeerde hit zouden moeten maken.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Amandla! Mandela

Er is zang en dans (het Zuid-Afrikaanse Khayeltisha United Mambazo Choir), kleur, spektakel, een vernuftig decor, er is Paul de Munnik, die de muziek componeerde voor de reprise van de musical. De show was 6 jaar geleden al eens in Nederland te zien. En er is acteur Kenneth Herdigein die destijds Nelson Mandela gedenkwaardig tot leven bracht. Het zijn niet typische musicalelementen die de toeschouwer van Amandla! (Zulu voor macht/kracht) Mandela met een ambivalent gevoel achterlaten. Scriptschrijver/regisseur Koen van Dijk wil het nagenoeg complete levensverhaal van de legendarische antiapartheidsactivist vertellen en juist in die ambitieuze poging schuilt de achilleshiel van de productie.

Anders dan in recente biografische theaterproducties als Robert Long en Bomans - waarin één tijdspanne uit het leven van de hoofdpersoon wordt belicht om aldus diens karakter reliëf te geven - zucht Amandla! Mandela onder het kolossale gewicht van een theatrale geschiedenisles.

Geforceerd
De handeling is doorspekt met namen, getallen en data en doet daardoor geforceerd, bijna 'uitleggerig' aan. Zo wordt iedere gedaante van de 'Witte man', die in symbolische zin het blanke apartheidsregime vertegenwoordigt (een diabolisch mooie rol van Peter Bolhuis), in dialogen beschreven als premier Verwoerd of president De Klerk. 'Wij zullen die zwarte terreur stoppen of mijn naam is niet Pieter Willem Botha..' Zo praten mensen niet.

En zo volgen er meer lesjes: niet de nazi's, maar de Britten waren tijdens de Boerenoorlogen de uitvinders van het concentratiekamp. Bij een manshoge foto van het concert ter gelegenheid van Mandela's 70ste verjaardag, moet klaarblijkelijk worden medegedeeld dat we hier het Wembley stadion in Londen zien.

Levensfase
Bovendien wordt het dramatische leven van Nelson Mandela zelf nooit echt tastbaar. Zijn twijfels, zijn innerlijke strijd: wij zijn er slechts mondjesmaat getuige van, eenvoudigweg omdat we alweer op weg zijn naar een volgende levensfase.

Desalniettemin blijft binnen het rammelende raamwerk voldoende te genieten. Kenneth Herdigein speelt een waardige Mandela, al blijft zijn stem (het is tenslotte musical) zijn zwakke punt. Joanne Telesford en Werner Kolf maken van Winnie Mandela en Oliver Tambo alleszins geloofwaardige personages. En swingen, ja, dat doet Amandla! Mandela zonder meer.