Volledig scherm
Cabaretier Dolf Jansen © Marije Kuiper

Ambassadeur Dolf Jansen geschrokken van seksfeesten Oxfam

Dolf Jansen heeft vanmiddag geschokt gereageerd op het gerucht dat medewerkers van de humanitaire organisatie Oxfam seksfeesten met (minderjarige) prostituees zouden hebben gehad. Dit zou tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 zijn gebeurd. ,,Geen idee wat er echt gebeurd is, maar wat ik lees vind ik walgelijk en vreselijk", schrijft Jansen op zijn website

De Britse krant The Times maakte het nieuws vanochtend wereldkundig. Volgens de krant zouden de meisjes hebben deelgenomen aan orgieën in de hotelkamers van de medewerkers, terwijl ze T-shirts van Oxfam droegen. Dat zegt een bron die beweert beelden te hebben gezien van de sekspartijen. De Belgische baas van de missie zou ook prostituees hebben ingehuurd.

Omdat de 54-jarige cabaretier al meer dan 15 jaar ambassadeur is van de organisatie wil hij graag zijn stem laten horen. ,,Alles dat het werk van Oxfam en OxfamNovib in diskrediet brengt en moeilijker maakt, maakt mij verdrietig en boos. Verdrietig, omdat het soort gedrag waarover geschreven wordt lijnrecht staat tegenover hoe ik vind dat je met elkaar omgaat, hoe je je gedraagt, hoe je verantwoordelijk bent voor je gedrag en de gevolgen daarvan voor anderen", schrijft hij emotioneel.

Jansen is ook boos. ,,Omdat het 
werk van Oxfam en Oxfam-Novib zo fokking belangrijk en nodig is. En tegen alles wat dat moeilijker maakt - en al helemaal het seksueel wangedrag van een aantal mensen – verzet ik me", aldus de Amsterdammer.

Wangedrag

Volgens Jansen is het voor hulporganisaties tegenwoordig steeds moeilijker om positief in het nieuws te komen. Zo ligt één van de oorzaken volgens Jansen bij Nederlandse politieke partijen/ bewegingen die pogingen doen om internationale hulp te snoeien. Ook de Britse tabloid Daily Mail ontkomt niet aan kritiek. ,,Omdat we leven in een tijd waarin een grote Britse krant pleit voor het helemaal stopzetten van internationale hulp. Ik veroordeel het wangedrag waar het hierboven over gaat en zet me met alles wat ik heb in als ambassadeur van Oxfam-Novib."

  1. Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt
    PREMIUM
    Angela kijkt tv

    Gele hesjes? Liever de bruine schorten in Heel Holland Bakt

    Na weer een weekend vol berichten en beelden van gele hesjes en geëtaleerde ontevredenheid was ik toe aan iets leuks. Iets opbeurends. Iets dat instant geluk én hoop brengt. Precies: een zelfgebakken taart. En laat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt nou niet aftrappen met één, maar met 500 baksels van evenzoveel blije, opgewekte landgenoten die al jaren dromen van een eigen beige schort, oftewel een plekje in de baktent van André, Janny en Robèrt. Dus een paar uur in de rij staan kon er ook nog wel bij. Het ging zonder morren, zonder gescandeerde leuzen, zonder zelfs maar hier en daar een partytent te mollen of met een deegroller verhaal te halen bij een kritisch jurylid. Enige dat in een momentje van onoplettendheid sneuvelde was een pina colada-taart. Het beeld van urenlange keukenarbeid in puin op het chique gazon van landgoed Maarsbergen, zonder dat de jury er zelfs maar een blik op had kunnen werpen, was hartverscheurend. Maar de eigenaresse zelf bleef er verbluffend laconiek onder.