Volledig scherm
Duncan Laurence. © Videostill

Amsterdam haakt af voor Songfestival, Rotterdam blij: ‘Dan is het toch binnen?’

Het Eurovisie Songfestival zal volgend jaar definitief niet in Amsterdam plaatsvinden. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de raad. De hoofdstad zal geen bid uitbrengen om het liedjesfestijn te organiseren. Rotterdam reageert enthousiast: ,,Heel gunstig voor ons.”

Hoofdoorzaak lijkt een bericht van Ziggo Dome dat de beoogde zaal niet beschikbaar is in de betreffende periode vanwege reserveringen die niet kunnen worden afgezegd. Ook de RAI en Johan Cruijff ArenA zijn volgens Halsema niet beschikbaar en muziekzaal AFAS Live zou niet groot genoeg zijn. Amsterdam wenst Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht veel succes bij het opstellen van hun bidbook”, schrijft Halsema vanmiddag.

De gemeente Amsterdam heeft nog geprobeerd om een alternatieve festivallocatie op te zetten, waardoor het Songfestival een origineel buitenfestival à la Lowlands zou kunnen worden, legt Halsema uit. Maar dat bleek te complex. ,,En met te veel onzekerheden om uiteindelijk een volwaardig alternatief te bieden voor de Ziggo Dome.”

De NPO heeft begrip voor het Amsterdamse besluit. ,,Een geschikte locatie is een van de belangrijkste voorwaarden voor het organiseren van het Songfestival. We willen Amsterdam bedanken voor de interesse en de energie die ze hebben getoond de afgelopen periode en gaan ervan uit dat het Eurovisie Songfestival ook in Amsterdam mee zal worden gevierd”, aldus een woordvoerder.

Rotterdam

Nu zijn nog Rotterdam, Utrecht, Den Bosch en Arnhem en Maastricht/Limburg in de race. Den Haag, Leeuwarden en Breda trokken zich eerder al terug. Rotterdam is sinds gistermiddag topfavoriet nadat de provincie Zuid-Holland bekendmaakte 1 miljoen euro beschikbaar te stellen als het Songfestival naar de stad komt.

De Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Co Engberts reageerde opgetogen op het nieuws uit Amsterdam. ,,Dan is de buit toch binnen? Alhoewel, we hebben Maastricht nog. Maar ik snap het wel dat Amsterdam afhaakt, als je met ons in de race bent. Dan heb je sowieso verloren.’’

Ook verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (D66, Toerisme) verkeerde in een feeststemming na het afhaken van Amsterdam, één van de grote concurrenten. ,,Maar we hebben het Songfestival nog niet binnen’', temperde hij de vreugde echter enigszins. ,,Voor de kansen van Rotterdam is het wel heel gunstig nu Amsterdam niet meer in de race is. Gezien de uitstraling, de ervaring bij het organiseren van grote evenementen. Die valt nu weg. Feit is dat we vanavond nog spreken over het Rotterdamse bid. En pas dinsdag neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing of we ons bidbook de dag erop ook werkelijk naar Hilversum sturen.’’

Aboutaleb

In Rotterdam wordt nog volop gediscussieerd over het financiële plaatje van een Songfestival in de Maasstad. Gisteravond werd uren vergaderd over de financiering van zo’n mega-evenement in Ahoy in mei 2020 - volgens burgemeester Aboutaleb gaat het om 15 à 20 miljoen euro - maar kon nog geen knoop worden doorgehakt. Het college wil het budget wel ‘voorschieten’, waarna kan worden bekeken hoe het geld bijeen kan worden gebracht. Daarbij wordt gedacht aan sponsoring, bijdragen uit het Rotterdamse bedrijfsleven en crowdfunding. De PvdA stelt voor om de toeristenbelasting met een half procent te verhogen, wat een miljoen euro per jaar oplevert. ,,Zo krijg je die 15 miljoen euro ook bij elkaar’', aldus Engberts.

Woensdag 10 juli is de deadline voor het inleveren van de bidbooks. De NPO, die het festival organiseert met AvroTros en NOS en de European Broadcasting Union (EBU), laat weten uit te kijken naar de plannen van de overige steden en regio’s om het evenement naar zich toe te halen. In augustus zal naar verwachting de gaststad bekend worden gemaakt.

 1. Liefdesverdriet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date
  Temptation Island

  Liefdesver­driet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date

  Het was de kijkers van Temptation Island al duidelijk dat Yasmin helemaal klaar was met Thomas, maar vandaag moest Thomas daar zelf nog met zijn eigen ogen achter komen. Net nadat hij wakker was, ging het fotolijstje af waarin hij te zien kreeg hoe zijn vriendin met verleider Stuwey zoende. Dat leek in eerste instantie als een mokerslag binnen te komen, maar tijdens zijn date met Daniëlle was hij het voorval alweer vergeten en kon hij zijn handen niet van haar af houden.
 2. Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Een nieuw filmpje van realityster Kim Kardashian zorgt voor heel wat beroering op sociale media. Dochtertje Chicago (19 maanden oud) heeft een korenslang om haar nek en houdt kop en staart in haar handjes vast. Het meisje geniet en maakt dat ook duidelijk met wilde handbewegingen. Kim is duidelijk trots op haar dochtertje, en schreef bij het filmpje: ,,Mijn moedige meisje”, maar niet iedereen is zo blij met de beelden.
 3. Wist Naomi Campbell van Epsteins misdaden? Model verdedigt zichzelf in opvallende video
  video

  Wist Naomi Campbell van Epsteins misdaden? Model verdedigt zichzelf in opvallende video

  Dat het Britse supermodel Naomi Campbell (49) een prestigieuze prijs voor haar liefdadigheidswerk krijg uitgereikt, valt niet bij iedereen in goede aarde. De Britse krant Mail on Sunday vraagt zich bijvoorbeeld af hoe het kan dat iemand die graag in het gezelschap van ‘twijfelachtige figuren’ - zoals Jeffrey Epstein, Harvey Weinstein en Kevin Spacey - gezien wordt, een humanitaire award krijgt. Campbell bijt nu in een opvallende video van zich af.