Volledig scherm
© EPA

'André Hazes stierf aan legionella'

Volkszanger André Hazes (53) stierf op 23 september 2004 niet aan een zwak hart en een longontsteking, maar mogelijk aan de gevolgen van de levensgevaarlijke veteranenziekte veroorzaakt door de legionellabacterie. Dat vermoedt Jan van Galen, de vader van weduwe Rachel Hazes. Dat meldt het AD.

Volgens André's schoonvader heeft hij de zanger in de weken voor zijn dood herhaaldelijk geattendeerd op de gevaren van de manier waarop zijn tuin aan de Vinkeveense Plassen werd besproeid.

'Daarvoor werd water gebruikt uit de plassen en een sloot waarin dode vogels en vissen dreven', aldus Van Galen. Hij zegt André Hazes er regelmatig op te hebben gewezen niet in de nevel te blijven zitten. 'Dat water was namelijk zó vuil dat je er wel ziek van moest worden. Maar André bleef ondanks alle waarschuwingen gewoon zitten.'

Stokdoof
Zijn vermoeden over een mogelijk andere doodsoorzaak van de zanger wordt, aldus Van Galen, bevestigd door een verklaring van een Belgische arts die Hazes bezocht nadat hij plotseling stokdoof was geworden. 'Volgens de arts kon dat niet komen door de harde geluiden waaraan hij tijdens optredens was blootgesteld.' André Hazes had op 24 september 2004 een afspraak met de arts in kwestie. Maar een dag daarvoor overleed hij.

Jan van Galen doet de onthulling in weekblad Privé dat in drie afleveringen onthullingen doet uit de mond van Van Galen. Van Galen en zijn in 2009 overleden echtgenote Friedel schreven een compleet boek over wat ze tijdens het huwelijk van hun dochter Rachel met André Hazes meemaakten. Rachel Hazes heeft altijd met steun van advocaten geprobeerd de publicatie van de Van Galen-biografie tegen te houden. Dat weerhield de gepensioneerde Rotterdamse slager er tot dusver van zijn soms pikante memoires openbaar te maken. Nu hij dat toch in een andere vorm doet, bestaat de kans dat Rachel - die jaren met haar ouders gebrouilleerd was - hem dat niet in dank zal afnemen. Rachel Hazes was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (52%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (21%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (7%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (4%)
33747 stemmen